Ман Юнайтед – Ливърпул: Гостите ще запазят контрола над титлата


Н. Гавазов

Ман Юнайтед – Ливърпул: Гостите ще запазят контрола над титлата

Манчестър ЮнайтедЛивърпул

Стадион: "Олд Трафорд", Манчестър

Дата: 07.04.2024 г.

Час: 17:30

Съдия: Антъни Тейлър

Три седмици след зашеметяващ четвъртфинал в Купата на Англия, историческите съперници Манчестър Юнайтед и Ливърпул отново ще пресекат пътищата си в неделя, когато застанат един срещу друг на "Олд Трафорд" в мач от 32-я кръг на Висшата лига на Англия. По традиция този двубой заглушава всички останали двубои на Острова, но този път залогът е огромен, което още повече повишава интереса към най-голямото дерби на английския футбол. Мърсисайдци пристигат като лидери в класирането и с надежда да не стъпят накриво, защото преките им конкуренти за титлата са на две точки разстояние. "Червените дяволи" от своя страна имат все още надежда да попаднат в Шампионска лига и една победа ще запази шансовете им за попадане в главния европейски клубен турнир.

Връщайки се на 17 март, когато Амад Диало предизвика хаос на "Олд Трафорд", когато буквално с "последно издихание" вкара победен гол в 120-та минута, за да изпрати Ман Юнайтед в полуфиналите на Купата на Англия за сметка на Ливърпул, като по този начин разби мечтите на Юрген Клоп да напусне "Анфийлд" с четири трофея в своя куфар.

"Червените дяволи"  обаче получиха по невероятен начин доза от собственото си лекарство от седем гола в четвъртък вечерта, когато триумфът с 3:2 над Челси бе видим в една бясна битка на "Стамфорд Бридж". Два гола на Коул Палмър в 10-та и 11-та минути на добавеното време обаче съсипаха вечерта на манкунианци. Докато играчите на Челси скачаха от възторг, колегите им от Манчестър Юнайтед наведоха глави в униние при поставянето на нов нежелан рекорд във Висшата лига - никой отбор никога не е губил мач в турнира, след като е водил толкова късно - и обратът в четвъртък може да е най-голямото петно ​​в тефтера на Тен Хаг. Допълнително утежняващо вината обстоятелство е фактът, че "червените дяволи" допуснаха 109 удара към вратата си в последните си 4 мача – това е повече от всеки друг тим в Лигата! Манчестър Сити (1:3) отправи 27 удара, Евертън (2:0) записа 23 удара, а Брентфорд (1:1) отправи 31 удара. Това е средно 27,25 удара на мач.

Под орловия поглед на Сър Джим Ратклиф, наблюдаващ всяко негово движение, подложеният на напрежение Тен Хаг има ограничено време за изпълнение на основната цел, тъйк като петият Тотнъм се намира на 9 точки в класирането, а изоставане от четвъртия Астън Вила е 11 пункта, макар и с мач по-малко на "лъвовете".

След като направи изключителен старт на февруари с четири победи, Ман Юнайтед се завръща на "Олд Трафорд" със само един успех от последните си пет битки във Висшата лига - като взе нищожните четири точки за този период, а това  засили слуховете за евентуална раздяла с Тен Хаг, единственото утешение за когото е, че има най-добра статистика по отношение на домашните победи - 71,7%, което е най-доброто от всички постоянни мениджъри на Ман Юнайтед, включително Сър Фъргюсън, който завърши времето си в клуба с коефициент на победи от 71,2% на родна земя.

Докато славата от евентуално спечелване на Купата на Англия сега е празна мечта поради болезнената загуба от историческия съперник миналия месец, Ливърпул все още контролира съдбата си за титлата във Висшата лига благодарение на очаквания триумф над Шефилд Юнайтед, макар и такъв, който не дойде толкова лесно, колкото мнозина предричаха.

Комично откриване на резултата от страна на Дарвин Нунес бе неутрализирано от автогол на Конър Брадли, като "червените" за кратко бяха накарани да платят за летаргичното си представяне, но ударът на Алексис Макалистър вдъхна нов живот на публиката на "Анфийлд", преди Коди Гакпо да даде спокойствие, че ще бъдат спечелени максимален брой точки. Клоп призна след мача, че хората му са имали проблеми с аутсайдера, въпреки че е предпочитал победа с 5:0.

Впрочем, поради третата си домакинска победа във всички състезания, мърсисайдци влизат в уикенда с буфер от две точки пред Арсенал и преднина от три точки пред Манчестър Сити, въпреки че и двата съперника за титлата могат да ги съборят в класирането заради мачовете си в събота.

"Червените" не са играли като гости в нито един турнир след мъката за ФА Къп през март, но шест от последните им седем мача във Висшата лига на чужд терен завършиха с победи и изминаха малко повече от 12 месеца, откакто хората на Клоп за последен път не успяха да стигнат до победа в три поредни двубоя навън.  

Трябва да отбележим и това, че никой друг отбор в петте най-добри лиги на Европа не може да се мери с 16 победи и 59 гола на Ливърпул във всички турнири през 2024 г. и въпреки че бяха задържани от мрачно нулево равенство от Ман Юнайтед на "Анфийлд" по-рано през сезона, мърсисайдци не пропуснаха да отбележат и в двете си срещи във Висшата лига с "червените дяволи" от 2007-08 г., което предполага наличието на поне един гол на "Олд Трафорд" утре.

Не стига, че резултатът от четвъртък бе достатъчно мъчителен за Ман Юнайтед, но се влоши и кадровата криза в отбраната на колектива на Тен Хаг, тъй като домакините загубиха още двама централни защитници поради контузии на Рафаел Варан и Джони Еванс, последният от които влезе като резерва на полувремето на французина, преди да сам да напусне.

Тен Хаг не можа да даде окончателен отговор относно наличността на дуото за уикенда, но 19-годишният Уили Камбвала трябва да бъде готов да влезе заедно с Хари Магуайър , тъй като Виктор Линделоф (бедро) и Лисандро Мартинез (прасеца) наскоро бяха изключени за няколко седмици.

Каземиро е под съмнение поради принудителното му оттегляне в четвъртък, докато Тирел Маласия (коляно), Люк Шоу (бедро), Антъни Марсиал (слабини) и Алтай Байиндир (мускул) остават извън заявката.

Говорейки за дефанзивни полузащитници с въпросителни знаци над главите им, Уатару Ендо не беше наличен за мача на Ливърпул с Шефилд Юнайтед поради удара, който получи срещу Брайтън, но Клоп потвърди, че има "голям шанс“ японецът да се завърне обратно за уикенда.

Същото не може да се каже за дългосрочно отсъстващите Джоел Матип (коляно), Бен Доак (коляно), Стефан Байчетич (прасец) и Тиаго Алкантара (мускул), но мачът също ще дойде твърде скоро за Диого Жота (коляно) , Трент Александър-Арнолд (коляно) и Алисън Бекер (бедро), всички от които трябва да бъдат в отборна тренировка в даден момент следващата седмица.

Евентуално възстановяване на Ендо може да доведе до завръщане на Райън Гравенберх на резервната скамейка, което означава, че Макалистър ще се наслаждава на свободата да играе в по-предна позиция.

Какво да очакваме от сблъсъка в неделя? Най-вече голове.

"Отвращението" на Ливърпул към запазването на чисти мрежи би трябвало да вдъхне оптимизъм за отбора на Манчестър Юнайтед, въпреки че очакваното завръщане на Ендо може да направи чудеса за перспективите на гостите в защита срещу техните опоненти.Така или иначе очакваме, че нито един двамата вратари няма да си тръгне с чиста мрежа.

Относно победителя в мача, фаворит за трите точки е Ливърпул. Психологическата травма от поражението в четвъртък не е изчезнала от хората на Тен Хаг, освен това домакините получават прекомерно много удари към вратата си, а подобно нещо от Сала, Диас или Нунес е смъртоносно за всеки отбор…

За това и предполагаме, че хората на Клоп ще се възползват от кадровите и спортни проблеми в защитата на своите домакини и в крайна сметка ще запазят контрола над надпреварата за титлата.

Прогноза: Манчестър Юнайтед – Ливърпул 1:3

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Стартови състави

Ливърпул (Юрхен Клоп)
 
Келехър
   
Брадли
Конате
Ван Дайк
Робъртсън
Макалистър
Ендо
Собослай
Салах
Нунес
Диас
Хьойлунд
Гарначо
Фернандеш
Антони
Майно
Мактоминей
Далот
Камбвала
Магуайър
Уан - Бисака
   
Онана
 
Манчестър Юнайтед (Ерик тен Хаг)

Обоснована прогноза: Манчестър Юнайтед - Ливърпул 1:3

  Сподели
325