Тотнъм – Ливърпул: Клоп ще надиграе Моуриньо


Н. Гавазов

Тотнъм – Ливърпул: Клоп ще надиграе Моуриньо

ТотнъмЛивърпул

Стадион: "Тотнъм", Лондон

Дата: 11.01.2020 г.

Час: 19:30 ч.

Съдия: Мартин Аткинсън

Тотнъм посреща Ливърпул в мач от 22-я кръг на Висшата лига и спокойно  можем да кажем, че това е централната среща не само за Премиършип, но и за европейския уикенд. Двата тима ще повторят финала в Шампионска лига през миналия сезон, но сега има някои фактори, които прибавят още по-силен аромат на интригата.

Най-важният от тези фактори се казва Жозе Моуриньо. Не толкова отдавна португалецът спря Ливърпул по пътя към титлата, побеждавайки "червените"  със своя Челси на "Анфийлд". Именно тогава стана много популярен изразът "автобусът на Моуриньо". "Ако поставите десет футболисти в пространство от 18 ярда, то няма никакъв смисъл да ги тренирате. Ние сме отбор, който се опита да победи по спортен начин, но не успяхме да превземем тяхната отбрана", заяви Брендън Роджърс след онова 0:2 през 2014-та.

Но не по-малка причина Жозе да е със статут "персона нон грата" в Мърсисайд са думите му през 2007 година, че Ливърпул е "малък клуб". Тук можем да припомним и изгонването на Моуриньо през 2005 година, когато португалецът поиска от трибуните да млъкнат след автогола на Джерард в Купата на Лигата.

Какво ще ни даде днешната среща? Без никакви съмнения фаворит в нея са гостите, но какви изненади е приготвил "старият приятел" на Ливърпул? Това ще разберем когато прозвучи първият съдийски сигнал от страна на още един "приятел" на мърсисайдци. Но интригата е налице и вероятно срещата ще прикове вниманието и на онези почитатели към футбола, които са равнодушни към английския футбол. Всичко друго ще остане за статистиката.

 

Тотнъм никак не впечатлява с игра и резултати след пристигането на Моуриньо. Тимът постигна две много трудни победи в последните си шест мача, измъкна две равенства в последните минути на двубоите и заслужено претърпя две поражения, едното от Челси у дома. След тези резултати  "шпорите" заемат седма позиция в таблицата за класиране, на 6 точки от четвъртия Челси.

Най-обезпокоителното около лондончани е контузията на Хари Кейн. Достатъчно е да кажем, че Тотнъм няма победа при отсъствието на своя лидер. Но лошите новини не свършват до тук. В лазарета се намират и Лорис, Дейвис, Сисоко и Ндомбеле. Хубавото е, че Сон се завръща след наказанието, както и Дани Роуз след своята контузия.

 

Относно Ливърпул, там е голяма "скука". Мърсисайдци в първия си мач след дългото пътуване до Катар даже не забелязаха на терена втория в класирането Лестър, което накара мнозина да се хвърлят в теориите на конспирациите и да предположат, че Клоп захранва играчите си със специални добавки. По-нататък "червените" постигнаха още две победи, не толкова ярки както тази на "Кинг Пауър", но достатъчни да разбият надеждите на тези, които очакваха грешна стъпка от мърсисайдци в празничния период и връщане на интригата в борбата за титлата. Венецът на празничния период обаче бе изненадващият успех над Евертън в Купата на Англия. Тази победа е специална с това, че бе постигната от младежите и резервистите на Ливърпул, които преди мача бяха отписани от специалисти и анализатори.

След всички декемврийски събития колективът на Клоп увеличи преднината си пред втория Лестър на 13 точки, при това мърсисайдци имат мач в ръкава, което прави европейските шампиони основен фаворит за триумф във Висшата лига през този сезон.  

Шакири се възстанови от травмата, но в лазарета се оказаха Милнър и Кейта, които имат мускулни травми и вероятно няма да играят и с Манчестър Юнайтед на 19 януари. Ловрен и Фабиньо също са в лазарета и ще пристъпят към тренировки през следващата седмица.

 

Интересни факти:

Ливърпул е без загуба в последните 37 мача от Висшата лига.

"Червените" побеждават и полувремето и мача в последните си седем двубоя.

Мърсисайдци нямат получен гол в последните си пет мача във Висшата лига.

Ливърпул вкарва поне два гола в 11 от последните си 13 мача.

Тотнъм спечели 6 от последните си 10 домакинства срещу отбори, лидери в таблицата.

Ливърпул загуби само един мач от последните 14 сблъсъка с Тотнъм.

Ливърпул няма загуба в последните си 8 мача в Лондон – 5 победи и 3 равенства.

Жозе Моуриньо има само две победи от десет дуела срещу Юрген Клоп.

 

Трудно е да кажем как ще се развие днешната среща. Всичко зависи от това, как ще играе Моуриньо – смело или в свойствения за себе си отбранително-контраатакуващ маниер. По време на кратката си работа като експерт в Скай Спорт португалецът каза, че нито един отбор в Англия не е в състояние да се съревновава с "червените" чрез открит футбол, с високо темпо на игра. За това предположенията са, че по-вероятно е Жозе да организира масирани отбранителни заслони близо до своята врата и да контраатакува, отколкото да разгърне играчите си по целия терен.

Плюс за Ливърпул: Отсъствието на Кейн.

Плюс за Тотнъм: Мартин Аткинсън. Въпросният съдия е ръководил 63 мача на Ливърпул, в които тимът има 28 победи и 16 загуби. Но въпреки това феновете на мърсиайдци са на мнение, че Аткинсън не е доброжелателен към Ливърпул. Впрочем, именно Мартин ръководеше мача с Юнайтед през този сезон, а това затвърди позицията на съдията в "черния списък" на "червените", които смятат, че той е главният виновник за загубените две точки срещу историческия съперник.

 

Прогноза: Няма съмнение, че Моуриньо ще направи всичко възможно, за да усложни живота на Ливърпул – включително чрез накъсване на играта и  забавяне на темпото, с което гостите по традиция трудно се справят. Въпреки това аргументите в полза на лидера са по-големи и по-вероятно е да видим чиста победа на гостите, отколкото успех на домакините.

Прогноза: Тотнъм – Ливърпул 0:2

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Последни 5 срещи - Тотнъм

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
05.01.2020 ФА Къп Мидълзбро 1 - 1 Тотнъм
01.01.2020 Висша Лига Саутхямптън 1 - 0 Тотнъм
28.12.2019 Висша Лига Норич 2 - 2 Тотнъм
26.12.2019 Висша Лига Тотнъм 2 - 1 Брайтън
22.12.2019 Висша Лига Тотнъм 0 - 2 Челси


Последни 5 срещи - Ливърпул

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
05.01.2020 ФА Къп Ливърпул 1 - 0 Евертън
02.01.2020 Висша Лига Ливърпул 2 - 0 Шефилд Юнайтед
29.12.2019 Висша Лига Ливърпул 1 - 0 Уулвърхямптън
26.12.2019 Висша Лига Лестър 0 - 4 Ливърпул
21.12.2019 Св. клубно първ. Ливърпул 0 - 0 Фламенго RJ


Досегашни срещи

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
27.10.2019 Висша Лига Ливърпул 2 - 1 Тотнъм
01.06.2019 ШЛ Финал Тотнъм 0 - 2 Ливърпул
31.03.2019 Висша Лига Ливърпул 2 - 1 Тотнъм
15.09.2018 Висша Лига Тотнъм 1 - 2 Ливърпул
04.02.2018 Висша Лига Ливърпул 2 - 2 Тотнъм

Стартови състави

Ливърпул (Юрген Клоп)
 
Алисон
   
Александър-Арнолд
Гомес
Ван Дайк
Робертсън
Чембърлейн
Хендерсън
Вайналдум
Салах
Фирмино
Мане
Сон
Моура
Али
Ламела
Уинкс
Дайър
Вертонген
Санчес
Алдервейрелд
Орие
   
Гасанига
 
Тотнъм (Жозе Моуриньо)

Обоснована прогноза: Тотнъм - Ливърпул 0:2

  Сподели
244