Евертън - Арсенал: Артета ще започне със загуба


Н. Гавазов

Евертън - Арсенал: Артета ще започне със загуба

Евертън - Арсенал

Стадион: "Гудисън Парк", Ливърпул

Дата: 21.12.2019 г.

Час: 14:30

Съдия: Кевин Френд

Програмата на 18-я кръг на Висшата лига на Англия трябваше да бъде открита с двубоя  Уест Хем - Ливърпул, но поради ангажиментите на мърсисайдци на Световното клубно първенство, сега това ще стане на "Гудисън Парк" - стадионът, на който са се изиграли най-много мачове от английския елит. Евертън ще приеме Арсенал, като интересът към този сблъсък нарасна неимоверно през последните дни по няколко причини. Първата е, че по традиция сблъсъците между "карамели" и "артилеристи" са открити и динамични, с голове в тях. Втората е, че и двата съперника имат отчаяна нужда от точки, а това предполага битката да бъде с един градус по-гореща, отколкото при нормални обстоятелства. Допълнителната интрига идва от това, как ще се представят гостите в първия си мач под управлението на Микел Артета, а също и от това  как ще се представят домакините в последния двубой под ръководството на Дънкан Фъргюсън, който след срещата ще предаде управлението на Карл Анчелоти.  

Евертън проведе два мача във Висшата лига под ръководството на 47-годишната легенда, но влиянието на шотландеца веднага се усети. Най-напред "карамелите" с лекота се разправиха с намиращия се във възход Челси, което помогна на мърсисайдци да се измъкнат от зоната на изпадащите, а през миналия уикенд за малко не победиха Манчестър Юнайтед на "Олд Трафорд". Така Евертън взе 4 точки от два мача или колкото спечели Марко Силва за последните си шест двубоя. Това, което впечатлява обаче е играта на "карамелите", които се преобразиха под управлението на Фъргюсън - футболистите за няколко дни се превърнаха от аморфна маса в боеспособен колектив, с дух и непримиримост в преследването на целите. Благодарение на тези успешни два мача Евертън се установи на 16-та позиция, на три точки от опасната зона - територия, на която мърсисайдци нямат работа и не заслужават да бъдат и вероятно ще се опитат да го докажат.

Ситуацията около Арсенал е драматична от септември насам, когато отборът влоши играта и резултатите си, а кулминацията достигна в края на ноември, когато лондончани записаха седмия си пореден мач без победа и така се стигна до уволнението на Унай Емери, който през последните месеци тотално се загуби в лабиринта на своите идеи. Първият мач под ръководството на Фреди Юнгберг бе на гости на Норич, но ентусиазмът от равенството бързо се изпари, защото последва домакинска загуба от Брайтън. Дори победата на гости на Уест Хем не донесе много радост, защото в тази среща се видя колко емоционално нестабилен е Арсенал и колко колеблива е защитата. За това и няма нищо изненадващо във второто домакинско поражение, при което по-класните нападатели на Манчестър Сити не бяха толкова благосклонни както тези на "чуковете". След тази среща Юнгберг буквално проплака, настоявайки босовете да побързат с намирането на постоянен мениджър, с което легендата вероятно обърка плановете на своя работодател. Така се стигна до назначаването на Артета, който без никакъв самостоятелен треньорски опит ще трябва да се справя с многобройните задачи. А едната е попадане в топ 4, откъдето "артилеристите" са отдалечени на 7 точки.

Домакините са без контузените Гомеш, Гбамин, Мартина, Уолкът и Шнайдерлин. Проблемите с кадрите при гостите е огромен и особено се отнася до левия край на защитата, чийто представители се намират в лазарета - освен Тиърни и Колашинац, там са и Белерин, Себайос и Холдинг. В добавка Сократис изтърпява наказание.

 - Последните десет мача между тези отбори завършиха с 8 победи за Арсенал и два успеха на Евертън.

- И двата отбора вкараха в 4 от последните 6 срещи.

- Евертън има само три победи за последните 12 години тук.

Това, което със сигурност можем да очакваме утре са много голове. Защитите и на двата отбора играят ужасяващо, а рискът от попадения се увеличава, като се има предвид какви качества притежават Обамеянг, Лаказет и Ришарлисон. Относно победителя, най-разумно е да го потърсим в лицето на домакините. Мърсисайдци спечелиха 8 от последните си 13 мача тук, докато Арсенал е без победа в 11 от последните си 12 пътувания. Кадровите проблеми при гостите също са в техен минус. Защо ли назрява усещането, че това не е най-добрият момент за Арсенал да посети "Гудисън Парк"?

Прогноза: Евертън - Арсенал 3:2

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Последни 5 срещи - Евертън

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
18.12.2019 Купа на Лигата Евертън 2 - 2 Лестър
15.12.2019 Висша Лига Манчестър Юнайтед 1 - 1 Евертън
07.12.2019 Висша Лига Евертън 3 - 1 Челси
04.12.2019 Висша Лига Ливърпул 5 - 2 Евертън
01.12.2019 Висша Лига Лестър 2 - 1 Евертън


Последни 5 срещи - Арсенал

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
15.12.2019 Висша Лига Арсенал 0 - 3 Манчестър Сити
12.12.2019 ЛЕ група F Стандарт Лиеж 2 - 2 Арсенал
09.12.2019 Висша Лига Уест Хям 1 - 3 Арсенал
05.12.2019 Висша Лига Арсенал 1 - 2 Брайтън
01.12.2019 Висша Лига Норич 2 - 2 Арсенал


Досегашни срещи

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
07.04.2019 Висша Лига Евертън 1 - 0 Арсенал
23.09.2018 Висша Лига Арсенал 2 - 0 Евертън
03.02.2018 Висша Лига Арсенал 5 - 1 Евертън
22.10.2017 Висша Лига Евертън 2 - 5 Арсенал
21.05.2017 Висша Лига Арсенал 3 - 1 Евертън
  Сподели
572