Арсенал – Тотнъм: Жажда за реабилитация


Н. Гавазов

Арсенал – Тотнъм: Жажда за реабилитация

Арсенал - Тотнъм

Стадион: "Емирейтс", Лондон

Дата: 01.09.2019 г.

Час: 18:30

Съдия: Мартин Аткинсън

Арсенал приема Тотнъм в централния мач от четвъртия кръг на Висшата лига на Англия. Дербито на северен Лондон е достатъчно антагонистично и принципно, за това с голяма доза основание можем да очакваме зрелища. Още повече, че и двата тима допълнително са амбицирани да се реабилитират пред своите фенове след провалените си последни мачове. Ще видим ли мъжка битка и огнено шоу в неделната вечер или съперниците все пак ще заложат на предпазливостта в опит да не допуснат още една загуба? Това ще разберем днес, но каквото и да се случи на "Емирейтс", тръпката е повече от голяма.

Арсенал започна новия сезон във Висшата лига на Англия с две поредни победи, което не се бе случвала от сезон 2009/10. След успехите над Нюкасъл и Бърнли хората на Унай Емери гостуваха на Ливърпул, за да разберат, че изоставането от европейския шампион е все още достатъчно голямо, въпреки очевидния прогрес в играта на лондончани. Впрочем, самият мениджър зададе тон за по-страхлива игра на отбора си, изненадващо оставяйки Лаказет извън стартовия състав. Очаква се, че испанецът е направил нужните изводи и този път ще започне с Алекс. Общият извод, който можем да направим от досегашното представяне на Арсенал е: силна игра в нападение и елегантен начин на провеждане на атаките, но и колебания в действията на защитата.

Белерин, Мавропанос и Тиърни са в лазарета. Добрата новина е завръщането на Йозил.

Финалистът в Шампионска лига започна по прекрасен начин кампанията си – с категорична победа над ентусиазирания Астън Вила, а след това направи равен на терена на Манчестър Сити, което е равностойно на победа. Така Тотнъм подадоха сигнал, че имат по-големи амбиции от това да попаднат в четворката, а и изказването на Хари Кейн бе именно в посока за борба за титлата във Висшата лига. Отрезвяването обаче не закъсня – само няколко дни след изказването на лидера на "шпорите" последва оглушителен шамар от страна на Нюкасъл. Гостите вкараха след контраатака в средата на първото полувреме, а хората на Маурисио Почетино така и не успяха в оставащите ¾-ти от времето да преодолеят добре организираната отбрана на съперника. Въпросителните и анализите остават за треньорския щаб на Тотнъм, но общото впечатление от играта на "шпорите" е липсата на креативност срещу сгъстени отбрани. Колкото и парадоксално да звучи, но за Тотнъм бе по-лесно да вкара два гола срещу Манчестър Сити, отколкото един на Нюкасъл. Факт!

Почетино има адски кадрови проблеми, а слуховете, че Деле Али ще е готов за дербито не се оправдаха – англичанинът остава в лазарета. Там се намират още Фойт, Сесеньон, Уокър – Питърс, Ндомбеле и Дайър. Това предполага, че Орие ще започне на десния фланг на защита, също така се очаква Ериксен да бъде титуляр, а Моура да бъде сред резервите.

Интересни факти:

-      Арсенал в септемврийските мачове е удържал повече победи (60) и има най-добър процент победи (61%), от който и да е друг отбор. През септември Арсенал не е губил дербито на северен Лондон във всички турнири от 1969 година.

-      5 от последните 14 гола между двата отбора бяха вкарани от дузпи.

-      На Хари Кейн му липсва един гол, за да се присъедини към голмайсторите на дербито на северен Лондон във всички турнири – Емануел Адебайор и Боби Смит (по 10 гола).

-      Тотнъм загуби само два от последните 10 мача във Висшата лига с Арсенал, но тези загуби са след последните две визити на "Емирейтс".

-      И двата тима са вкарали девет гола помежду си в последните си  три мача тук.

Трудно е да се прави прогноза на всяко едно дерби, а още по-трудно е когато става дума за началото на сезона, когато все още нямаме пълен поглед върху състоянието и силата на отборите. И все пак, факторът домакинство и кадровите проблеми на "шпорите" би трябвало да помогнат на Арсенал да спечели срещата. Съветът ни е победа за домакините и над 2.5 гола в мача.

Прогноза: Арсенал – Тотнъм 2:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Последни 5 срещи - Арсенал

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
24.08.2019 Висша Лига Ливърпул 3 - 1 Арсенал
17.08.2019 Висша Лига Арсенал 2 - 1 Бърнли
11.08.2019 Висша Лига Нюкасъл 0 - 1 Арсенал
04.08.2019 Приятелски срещи Барселона 2 - 1 Арсенал
31.07.2019 Приятелски срещи Анже 1 - 1 Арсенал


Последни 5 срещи - Тотнъм

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
25.08.2019 Висша Лига Тотнъм 0 - 1 Нюкасъл
17.08.2019 Висша Лига Манчестър Сити 2 - 2 Тотнъм
10.08.2019 Висша Лига Тотнъм 3 - 1 Астън Вила
04.08.2019 Купа на Шампионите Тотнъм 1 - 1 Интер
31.07.2019 Други Международни Байерн Мюнхен 2 - 2 Тотнъм


Досегашни срещи

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
02.03.2019 Висша Лига Тотнъм 1 - 1 Арсенал
19.12.2018 Купа на Лигата Арсенал 0 - 2 Тотнъм
02.12.2018 Висша Лига Арсенал 4 - 2 Тотнъм
10.02.2018 Висша Лига Тотнъм 1 - 0 Арсенал
18.11.2017 Висша Лига Арсенал 2 - 0 Тотнъм
  Сподели
604