Десетте най-лоши трансфера на Венгер за Арсенал


Л. Михайлов

Десетте най-лоши трансфера на Венгер за Арсенал

Без съмнение, Арсен Венгер и неговите помощници откриват и привличат в Арсенал много невероятни таланти през годините. Но за всеки Тиери Анри, Сеск Фабрегас и Робин Ван Перси има поне по едно попълнение, което не е оправдало очакванията.

Ето нашата класация за топ 10 на най-лошите трансфери, които Венгер е сключил през дългата си кариера като мениджър на "артилеристите". Със сигурност феновете на Арсенал стискат палци подобни сделки да бъдат сведени до минимум. Ние също им го пожелаваме!

1) Жервиньо

Жервиньо дойде в лондончани с впечатляваща репутация. Той тъкмо бе спечелил френската Лига 1 с Лил - отбор, който можеше да се похвали с имена като Еден Хазар и Йохан Кабайе в редиците си.

Задачата му в Арсенал беше да замени Самир Насри, но през по-голямата част от престоя си на Острова, не успя да покаже нещо впечатляващо. Един от най-лошите моменти в играта му остава фрапантният пропуск от чисто положение при загубата от Брадфорд за Купата на Лигата. Отбелязаните едва 11 гола в 69 срещи се оказват достатъчна причина да бъде продаден на Рома.

2) Игорс Степановс

Не са много хората, които са чували името на Степановс, но то е обвързано с един от най-мрачните дни за Арсенал. Привлечен е с цел да поеме поста на Тони Адамс и взима участие в позорната загуба с 6:1 от Манчестър Юнайтед, която смазва неговото самочувствие. 

Той участва в общо 31 мача в продължение на четири години, след което напуска Арсенал. През това време печели медал от Висшата лига и два пъти ФА Къп, но в най-добрият случай, заслугите му за тях са минимални.

 

3) Амаури Бишоф

Много от вас ще си кажат: "Кой пък е този и с какво е толкова важен?!", но това може би е твърде сурово. Самият Венгер коментира подписването с Бишоф със свободен трансфер през юли 2008 година като рисков поради лошата физическата подготовка на полузащитника. Оказва се, че решението не е било от най-добрите след като играчът се появява в само един единствен мач за Висшата лига и три в останалите местни надпревари. Кариерата му в Арсенал приключва бързо и безславно, след което подписва с португалския Академика де Коимбра.

 

4) Маруан Шамах

Мароканецът може би е футболистът с най-добър старт в класацията. Той отбелязва 11 гола в първите 22 срещи, включително и най-бързия гол в историята на Арсенал в шампионата, вкарвайки в 37-ата минута на Улвс през ноември 2010г.

След установяването на Ван Перси като основен нападател на "топчиите", Шамак губи увереността и формата си и отбелязва само четири попадения през останалите 67 двубоя от сезона. Вероятно феновете ще го запомнят повече с прекомерната употреба на гел за коса, отколкото с умението пред гола.

5) Парк Чу-Янг

Един от четиримата новопривлечени при паническата трансферна акция след погрома с 8:2 от Ман Юнайтед през 2011г. Закупен за сумата от £4 милиона и високо оценен във Франция, Парк предизвика известна интрига, след като отказва трансфер в Лил в последния момент, за да се присъедини към Арсенал.

Той се разписва в дебюта си в мач от Купата на Лигата срещу Болтън, но повдига съмнения относно качествата и физическата си форма, което води до липса на игрово време. Кореецът участва в едва шест последвали срещи преди да напусне Емирейтс.

 

6) Паскал Сиган

Има вероятност това да е най-слабият защитник с фланелката на Арсенал. В началото получава възможност да се изяви в няколко големи двубоя за "артилеристите", но неговата статична и тромава игра в защита го запраща на скамейката.

Сиган не успява да възстанови формата си след редица слаби представяния и се превръща в едно не малко разочарование за привържениците на Арсенал.

7) Микаел Силвестър

Определено имаше причина за готовността на Ман Юнайтед да се раздели с един от своите най-неоценени, но надеждни защитници, при това оставяйки го в ръцете на директен съперник. А тя беше тривиална - Силвестър вече бе прехвърлил най-добрата си възраст и неговата кариера залязваше. Сър Алекс го продаде, ясно съзнавайки, че защитникът е загубил скоростта си и вече няма с какво да допринесе за отбора.

Микаел напуска през 2010г. след две непостоянни години на Емирейтс. На всички става ясно, че привличането му до голяма степен се дължи на финансовите рестрикции на клуба, а не на перспективността на футболист. Възход: отбелязва на Тотнъм. Падение: допуска 4 гола в един мач, завършил 4:4 след като до 90-тата минута Арсенал води с 4:2.

 

8) Себастиен Скилачи

Трансфер, който изглежда като наистина добра сделка. Френски национал, който тъкмо е завършил два успешни сезона със Севиля, при това закупен само за £4 милиона (като че ли това число е на лош късмет за лондончани?).

Но ето, че нещата се объркват. Скилачи демонстрира липса на ловкост и сръчност в множество неубедителни представяния, в следствие на което е понижен на играч, използван само в мачове за Купата. Остава в Арсенал за три години - може би три години повече от нужното.

9) Андре Сантош

Сантош е още един от набързо закупените футболисти след разгрома на Олд Трафорд. Неговият най-голям триумф е когато помага на отбора да се класира на четвърто място, вкарвайки за 3:2 в последния мач за сезон 2011/2012.

За съжаление на бразилецът, този красив спомен по-късно е заменен от една колосална издънка разярила феновете. На полувремето на мач между "артилеристите" и "червените дяволи," Андре, с усмивка на уста, решава, че няма никакъв проблем да размени тениски с бившия съотборник Ван Перси, въпреки че минути по-рано холандецът е отбелязал гол за новия си клуб - Манчестър Юнайтед. Това е последният пирон в ковчега на кариерата му в Арсенал, а последвалата бавна и летаргична игра, която показва го отпраща далеч от Лондон след едва 25 участия в шампионата.

10) Франсис Джеферс

Става известен с прякора "Fox in the Box" (в превод - лисицата в наказателното поле), който Венгер сам дава на юношата на Ливърпул. Преминава от Евъртън за £8 милиона през 2001г., но не след дълго е избутан на резервната скамейка от утвърдени звезди като Тиери Анри и Силван Вилтор. 

Следват серия от контузии, които допълнително усложняват положението на Джеферс. В крайна сметка той успява да запише 39 мача с фланелката на Арсенал, разписвайки се осем пъти за периода от три години - дори прекарва една от тях под наем в бившия си клуб Евъртън.

  Сподели
808