Федерацията по щанги подаде молба за фалит


Н. Гавазов

Федерацията по щанги подаде молба за фалит

Българската федерация по вдигане на тежести предприе крайна стъпка във финансовата безизходица, в която бе натикана от предишния си президент Ареф Маджид, и подаде съдебна молба за фалит.

На 30 септември настоящият шеф в БФВТ Антон Коджабашев е внесъл в Търговското отделение на Софийския градски съд  искането за обявяване на неплатежоспособност и откриване на производство по несъстоятелност.

В молбата трикратният световен шампион изтъква, че БФВТ се издържа изключително с годишни договори с ММС за финансиране и от "инцидентни продажби на билети от международни спортни първенства (ако въобще се провеждат такива), евентуални спонсорски дарения. Но до момента и за цялата 2024 г. няма сключен договор с ММС за финансиране, няма и очаквания за приходи и финансови постъпления."

Посочена е и причината - установените злоупотреби в особено големи размери от бившия президент Ареф Маджид, "представляващи разходване на крупни суми за лични и несъответстващи на спортната дейност цели в нарушение на два договора за финансиране с ММС от 2023 г."

За тези злоупотреби е образувано досъдебно произвдство в Софийска градска прокуратура и Националната полиция за 356 216 лв. "Правните ни основания са положителни, но още сме пред първо заседание", пише в молбата.

Коджабашев посочва също така, че съвсем наскоро - на 20.09.2024 г., е получено писмо от служебния спортен министър Георги Глушков, с което се предявяват изискуеми вземания към БФВТ за 349 327.01 лв. със срок за погасяване 1 месец. Същевременно, по справка на НАП, публичните задължения на федерацията са 129 216.25 лв.

"Банковите сметки са запорирани. Постъпления няма и не се очакват, тъй като с писмото от 20 септември министърът на спорта немотивирано и реално отказа да сключи внесеното от нас на законно основание предложение за сключване на споразумение за разсрочено плащане. Това автоматично изключи да поискаме отлагане/разсрочване на задълженията ни към НАП", пише Коджабашев в молбата и завършва:

"Поради изложените обстоятелства и предвид отговорността пред кредиторите (в случая публични) [...] ви моля да обявите БФВТ в неплатежоспособност и респективно в несъстоятелност с всички законови последици от това."

Потърсен за коментар на извънредно рядката ситуация, в която спортна федерация иска да бъде обявена във фалит, Коджабашев заяви:

"Тази агония не може да продължава до безконечност. Всички се нахвърлят върху мен и ме обвиняват, че не съм покрил дълговете на федерацията, а забравят кой докара федерацията до това дередже. Никой не споменава дори, че предишният президент е нанесъл щети за 350 000 лв. и затова не можем да сключим договор с ММС за финансиране, а изкарват мен виновен. Стана като поговорката, че не е луд този, който е изял вола, а онзи, който не е купил друг вол."

Президентът на БФВТ посочи, че друга основна причина за крайното решение е, че ММС изведнъж рязко е сменило курса и, както доскоро е било склонно да се търси изход от ситуацията с разсрочване, е поискало спешно връщане на задълженията.

"При такъв ултиматум какво ни остава да направим? Ние не можем да платим сумата, която искат. Няма откъде да я вземем", заяви Коджабашев.

Според него решението е консултирано с юристи. И да бъде обявена във фалит, федерацията ще съществува, а ако бъде намерен, например, спонсор, който да покрие дълговете, ще се направи оздравителен план и дейността ще се възстанови. В случай, че ММС отнеме лиценза ѝ за дейност, ще трябва да се основава нова.

Според него, обещаното от спортния министър за персонално финансиране на националите преди световното първенство, което е през декември в Бахрейн, не е достатъчно, защото не става въпрос само за заплати - трябват пари за  лагери, за възстановяване и т.н., а такива средства към момента няма нито обещани, нито отпуснати от ММС. Затова и на практика щангистите не тренират, по всичко изглежда няма да има подготвителен лагер и всеки се занимава със странични дейности, за да изкарва някакви пари. Въпреки това, най-вероятно те ще участват на шампионата, но за състезателите ни в юношеска възраст няма как да бъде осигурено участие.

При възникналата нова ситуация не е ясно какво ще стане с насроченото за 8 ноември извънредно общо изборно събрание. То бе свикано по искане на настоящия член на УС на БФВТ Стефан Ботев, който изведнъж реши, че не е доволен от ръководството, в което участва и самият той, и събра необходимите подписи. Ако преди 8 ноември ММС реши да отнеме лиценза на федерацията, нищо чудно тогава да се проведе направо учредително събрание.

  Сподели
20