Дербито на Турция предизвика скандал в турския баскетбол


Н. Гавазов

Дербито на Турция предизвика скандал в турския баскетбол

Няколко дни по-рано се проведе централната конфронтация на Турция между Фенербахче и Галатасарай.

Въпреки превъзходството по всички статистически показатели, тимът на Жозе Моуриньо загуби с 3:1 у дома.

Интересното е, че този мач предизвика голям скандал в турския баскетбол.

Във вторник, 24 септември, в Истанбул се проведе приятелска среща между Галатасарай и Панатинайкос.

Старши -треньорът на гръцкия клуб Ергин Атаман, който води "лъвовете" от 2012 до 2017 г., реши да добави интензитет към този мач.

Преди началото на двубоя на Атаман бе връчена фланелка за спомен, а след срещата 58-годишният треньор се приближи до сектора, където бяха разположени ултрасите на Галатасарай, и им показа жест с пръсти, показващ резултата от футболния мач.

Може да изглежда, че това ще остане без внимание, но проблемът е, че Атаман е старши -треньор на турския национален отбор.

Разбира се, феновете на Фенербахче не можеха да го оставят така, като нападнаха Атаман и семейството му в социалните медии.

И въпреки факта, че той се извини и изтъкна, че не иска нищо лошо, по отношение на Фенербахче самият истанбулски клуб излезе с красноречиво изявление.

Фенербахче реши да не пуска своите играчи на разположение на турския национален отбор, докато Атаман остава негов старши треньор.

"Действията му показаха голямо неуважение към нашата общност, към достойнството, което селекционерът на националния отбор и дори на страната ни уж има. Ние пренебрегнахме извинението му към нашата общност.

Той премина всички граници на позиция, която изисква безусловни качества като уважение и безпристрастност“, се казва в изявление на клуба.

Подобно решение може да нанесе сериозен удар на националния отбор, тъй като Фенербахче разполага с трима основни баскетболисти в националния отбор, а именно Мелих Махмутоглу, Сертач Санли и Тарик Биберович.

През ноември Турция ще играе в два мача от груповата фаза на селекцията за Евробаскет 2025 срещу Унгария. След два кръга турците са втори в група В, след само Италия.

  Сподели
73