Целувката на смъртта


Н. Гавазов

Целувката на смъртта

Това е известна снимка. Тя дори има собствено име - Il Bacio della Morte, "Целувката на смъртта". И тя също има история.

Снимката е направена на 12 май 1957 г. в италианския град Кавриана, между Верона и Бреша.

Жената на снимката е известната мексиканска актриса Линда Крисчън. Тя е на 34 години. Година преди тази снимка тя се разведе със съпруга си, популярния холивудски актьор Тайлър Пауър.

Човекът на снимката е испанският благородник Алфонсо Кабеса де Вака и Лейтън, 11-ти маркиз Де Портаго. Той е на 28 години, известен спортист, бронзов медалист от Световното първенство по бобслей и сериозен състезател, който освен всичко друго е стоял и на подиума във Формула 1. Той е женен два пъти и веднъж разведен и има три деца на възраст от една до четири.

В момента Алфонсо де Портаго е трети в прочутата Mille Miglia от 1957 г. Победителят Пиеро Таруфи с "Ферари" ще измине разстоянието от 1597 километра за 10 часа и 27 минути. Алфонсо де Портаго не пътува сам - с него е механик и навигатор, американецът Едмонт Нелсън (не се вижда на снимката). Играят и за Скудерия Ферари. Около половината състезание е зад гърба им – 5 часа и 17 минути.

Няколко секунди след целувката Де Портаго ще натисне газта и ще се втурне отново в битка. След две минути и половина гумата на неговото "Ферари" 335 S ще се спука. В този момент Де Портаго ще се движи със скорост приблизително 240 км/ч. При пълна газ колата ще излети от пътя, ще се удари в километров стълб и ще се разпадне на парчета. Пилотът и механикът ще умрат. Тялото на Алфонсо де Портаго ще бъде разкъсано на две.

Колата ще убие седем възрастни зрители на състезанието. Откъснат настрани стълб - две деца.

Това ще бъде последната Mille Miglia в историята. Заради инцидента състезанието, взело 56 жертви за 24 години, ще бъде забранено завинаги.

"Алфонсо де Портаго спря близо до оградата, за да целуне Линда Кристиан и отиде при съдбата си, като взе със себе си своя механик, 9 зрители и цялото състезание Mille Miglia“, пишат журналистите. Той наистина спря само за да целуне любимата си, която го чакаше в самия град Кавриана, през който минаваше маршрута.

Нелсън, между другото, се страхуваше да пътува с Портаго. "Той няма да доживее да види 30“, каза Нелсън. Е, това беше на място.

Линда Крисчън има много повече афери, предимно с актьори, и почина през 2011 г. на 87-годишна възраст. Учудващо е, че въпреки многото й роли, най-известният й образ е размазана снимка на целуването й за последен път с испанския гранд Алфонсо де Портаго.

  Сподели
27