Тихомир Иванов е на олимпийски финал в скока на височина


FUTBOL-TV

Тихомир Иванов е на олимпийски финал в скока на височина

Тихомир Иванов се класира за финала на скок височина на турнира по лека атлетика на Игрите в Париж.

30-годишният българин постигна 2.24 метра и завърши на 12-ото място в квалификациите, което беше последното, даващо право да продължи напред. Той започна с успех на 2.15 метра от първи скок, след което преодоля 2.20 и 2.24 метра от втори опит, но не успя да се справи с 2.27, което обаче се оказа без съществено значение.

Така плевенчанинът стигна до втори олимпийски финал в кариерата си при третото си участие на най-големия портен форум, след като при дебюта си остана десети в Рио 2016.

Иванов е шесткратен Балкански шампион (по три титли на открито и на закрито) и има личен рекорд от 2.31 метра от август 2017 година, а през май този сезон записа най-доброто си постижение от три години с 2.26 метра на турнир в Лимасол.  

Нито един от състезателите не скача на определената квалификационна норма от 2.29 метра, тъй като 2.27 метра се отазаха достатъчни за продължаване в борбата за медалите. Общо петима се справиха с тази височина.

Големите звезди в сектора - шампионите от Токио 2020 Джанмарко Тамбери (Италия) и Мутаз Еса Баршим (Катар), които поделиха титлата в японската столица с равен резултат от 2.37 метра, също влязоха във финала.

32-годишният Тамбери, който е настоящ световен и европейски първенец, лекуваше бъбречни проблеми в последните дни и дори беше в болница през миналата седмица, но все пак се справи с 2.24 метра от първия опит и това беше достатъчно.

40-годишният ветеран Томас Доналд (Бахама), световен шампион от Токио 2007, който записа пето олимпийско участие, също не успя да запише резултат след три грешки на 2.15.

Финалът е на 10 август от 20:00 часа.

  Сподели
28