Карлос Сайнц ще се присъедини към Уилямс през следващия сезон


Н. Гавазов

 Карлос Сайнц ще се присъедини към Уилямс през следващия сезон

Пилотът на Ферари във Формула 1 Карлос Сайнц ще се присъедини към Уилямс през следващия сезон с това, което екипът нарича "многогодишен" договор.

29-годишният испанец загуби мястото си във Ферари, след като отборът реши да подпише с Люис Хамилтън, който става част от тима догодина.

Сайнц е избрал Уилямс пред Алпин и Заубер.

"апълно съм уверен, че Уилямс е правилното място за мен да продължа пътуването си във Ф1 и съм изключително горд, че се присъединих към такъв исторически и успешен отбор, където много от моите герои от детството караха в миналото и оставиха своя отпечатък върху нашия спорт", каза Сайнц.

"Крайната цел да върнем Уилямс там, където му е мястото - в предната част на стартовата решетка, е предизвикателство, което приемам с вълнение и позитивизъм", допълни пилотът, който се надяваше да се присъедини от Ферари към друг топ отбор, но "Ред Бул и Мерцедес не го пожелаха.

"Убеден съм, че този отбор има всички необходими съставки, за да влезе в историята отново, и от 1 януари ще дам всичко от себе си, за да водя Уилямс напред", заяви още испанецът.

Той има на сметката си три Гран При, откакто се присъедини към Ферари през 2021 г., но отборът отдавна се е ангажирал с Шарл Льоклер като основна бъдеща надежда, а и подписа с Хамилтън, който от следващата година напуска Мерцедес.

Преди два месеца Ред Бул преподписа със Серхио Перес до края на 2026 г. и въпреки че мексиканецът е в разочароваща форма отборът не искаше да постави Сайнц до Макс Верстапен.

Мерцедес се стремят да убедят Верстапен да се присъедини към тях от Ред Бул, което, ако се случи, най-вероятно ще бъде през 2026 г., отбелязва ББС

Така Сайнц беше оставен с избор между три отбора, които в момента са или в халфовата линия, в случая с Уилямс и Алпине, или най-отзад, в случая със Заубер.

Директорът на Уилямс Джеймс Воулс, който се присъедини от Мерцедес в началото на миналия сезон, натоварен да превърне отбора във водещи играчи, каза: "Присъединяването на Карлос е силна заявка и от двете страни.

"Карлос демонстрира отново и отново, че е един от най-талантливите пилоти на стартовата решетка, с печеливши състезания, и това подчертава възходящата траектория, по която се движим", допълва Воулс.

Така отробът ще разчита на Сайнц и родения във Великобритания тайландец Алекс Албон, който също има многогодишен договор.

Решението вероятно означава край на кариерата във Ф1 на американеца Логан Сарджънт, който е в Уилямс от 2023 г.

  Сподели
12