Йоана Илиева завърши на десето място в дебютното си участие на Олимпийски игри


FUTBOL-TV

Йоана Илиева завърши на десето място в дебютното си участие на Олимпийски игри

Йоана Илиева завърши на десето място в дебютното си участие на олимпийски игри. В турнира на сабя жени в Париж тя записа една победа и една загуба, с което влезе сред най-добрите 16 в надпреварата.

Това беше второ участие на българска сабльорка на Олимпийски игри след Маргарита Чомакова, която игра в Лондон през 2012 година.

Поставената под номер 8 Илиева загуби на осминафиналите от 24-ата в схемата Луца Вираг Суч (Унгария) с 10:15. Българката започна добре и поведе с 4:1 туша, но Суч взе следващите осем точки и обърна до 9:4. Добра серия на Илиева й позволи да намали пасива си до 8:9, но тя не се възползва от инерцията и унгарката възстанови аванса си за 13:9 и това се оказа решаващо.

23-годишната българка направи успешен олимпийски дебют по-рано днес с победа над японката Риза Такашима с 15:10. Тя направи ключова серия от пет поредни точки, за да дръпна с 13:8 и до края нямаше проблеми.

Възпитаничката на Ивайло Воденов спечели бронзов медал на Световното първенство в Милано през 2023 година, но в Париж не успя да се пребори за място на почетната стълбичка.

"Гордеем се с нашето прекрасно българско момиче. Йоана всяка година пише славни страници от историята на българската фехтовка и ни кара да се гордеем, че сме българи. Гледайки я да твори на най-високата спортна сцена, сме сигурни, че ни очакват нови покорени върхове", заявиха от Българска федерация фехтовка. 

  Сподели
20