Гран при на Нидерландия може да отпадне от календара


Н. Гавазов

Гран при на Нидерландия може да отпадне от календара

Гран при на Нидерландия може да отпадне от редовния календар на Формула 1 след следващата година, разкри директорът на пистата "Зандвоорт“ Роберт ван Ожердайк. Причината е планираното увеличение на ДДС ставката за билетите за надпреварата от 9 на 21 %.

"В момента рискът е огромен, но ние, разбира се, правим всичко възможно, за да видим дали ще е възможно да имаме състезание и след 2025. Ние все още не сме затънали в пепел, но е ясно, че ситуацията е несигурна. Не е заради отношенията ни с Формула 1, които са фантастични. Надявам се всички в Нидерландия да осъзнаят, че организирането на едно такова голямо събитие в нашата страна не е даденост. В последните години успяхме благодарение на партиите, които рискуваха да си заложат врата", коментира ван Ожердайк пред De Telegraaf.

Нидерландия се завърна във Формула 1 след 36-годишна пауза през 2021-а, благодарение на огромната популярност към световния шампион Макс Верстапен. В трите издания на надпреварата след възраждането ѝ точно той бе краен победител там.

"Зандвоорт" е едно от само двете Гран при-та в календара на Формула 1, които нямат финансова помощ от държавата. Другата е Гран При на Великобритания, която се организира изцяло от Клуба на британските състезателни пилоти, който притежава трасето "Силвърстоун".

  Сподели
28