Кличко: Този бой е на живот и смърт


Н. Гавазов

Кличко: Този бой е на живот и смърт

Само преди 12 години Виталий Кличко държеше шампионския пояс на WBC в тежка категория. След завършване на спортната му кариера, Световният боксов съвет даде на украинеца постоянната титла почетен шампион, като по този начин оцени заслугите му към WBC в частност и професионалния бокс като цяло.

В навечерието на мегабитката Усик - Тайсън Фюри, настоящият кмет на Киев призна дали е давал съвети на Александър, какво трябва да направи Усик, за да спечели и защо не се интересува от перспективата да излезе на ринга срещу по-малкия си брат , дори за 100 милиона долара.

- Г-н Виталий, преди колко време разговаряхте с Усик? Може би сте му дали някакъв съвет?

- Имаше съвети, но много отдавна, защото двубоят между Александър и Тайсън Фюри бе уговорен от много години. След това анализираха битката на Владимир с британеца през 2015 г. Той се съсредоточи върху грешките, които Владимир направи в битката. Последният път, когато говорихме със Саша, бе преди около месец. Сега вече няма нужда от съвети. Усик е опитен боксьор, който има професионален екип. Отборът има план за битката и Александър има всички възможности да се подготви старателно, за да излезе на ринга и да си свърши работата.

- Как мислите, че ще бъде битката?

- Очаквам Фюри да се опита да работи от разстояние, защото има много по-дълги ръце. Саша от своя страна ще скъсява дистанцията. Не изключвам мръсна работа от страна на Тайсън Фюри.

- Какво трябва да направи Усик, за да спечели?

- Да въведе темпова битка. Натискайте и задавайте темпото. Работете на средно разстояние.

Изтощи Тайсън Фюри физически. Надявам се, че Александър ще демонстрира отлична функционалност. Недостатъкът на британеца е кондиционната му подготовка, той се изморява в последните рундове.

- Притеснявате ли се за Усик в навечерието на битката?

- Това ще му помогне ли? Стискам палци на Александър. Наистина искам той да донесе колана в Украйна след битката. Все пак този колан е специален за мен. Специално за битката в Саудитска Арабия WBC създаде уникален колан в украинско-британски цветове.

- Саудитска Арабия вдига летвата за хонорарите на боксьорите на своите събития. Ако ви предложат битка срещу Владимир и ви платят същия хонорар като Тайсън Фюри и Усик, бихте ли се съгласили да нарушите думата, която сте дали на майка си преди много години - да не излизате на ринга един срещу друг? За да преведем например голяма част от таксата в помощ на въоръжените сили на Украйна.

- Едно време с брат ми вече имахме такова предложение. Ние отказахме. Сега имаме много по-важна битка. Срещу агресора, за нашата свобода, за европейското бъдеще. Този двубой е много по-груб от боксов мач. Това е въпрос на живот и смърт за много украинци. Затова за нас е изключително важно да спечелим тази битка.

  Сподели
229