Фюри – Усик: Битка за световната корона


Н. Гавазов

Фюри – Усик: Битка за световната корона

Тайсън Фюри – Александър Усик

Стадион: "Кралска Арена", Рияд (Саудитска Арабия)

Дата: 19.05.2024 г.

Час: 00:05 ч.

На 18 май в Рияд ще се състои двубоят между украинеца Александър Усик и британеца Тайсън Фюри. Това ще бъде мач, който ще обедини всички най-престижни колани в тежка категория (от 90,7 кг). Припомняме, че украинецът притежава титлите на WBA, WBO, IBO и IBF, а представителят на Великобритания е с титлата на WBC.

Победителят ще стане абсолютен шампион в тежка категория и по такъв начин ще повтори постижението на Ленъкс Луис през 2000 г. Не е изненадващо, че саудитските шейхове не пожалиха много единици американска валута за подобно шоу. Нешо повече, след като Фюри отказа да се бие на 17 февруари поради травма, главният организатор Турки Ал аш-Шейх, който е министър на развлеченията на Саудитска Арабия, категорично предупреди, че отказ от планирания за 18-ти май двубой ще струва на виновника 10 милиона долара.

Ние, като обикновени зрители, просто искаме това боксово мегашоу да се състои и да оправдае и най-смелите ни очаквания. Надяваме се, че името на вечерта "Огненият пръстен“ наистина отговаря на това и двамата гиганти на бокса ще го запалят напълно!

Какво да очакваме от Усик?

Стегната, комбинирана работа

 "Циганският крал“ учудващо не нападна Александър преди битката поради неговия размер, но украинецът е известен именно с това, че може оптимално да комбинира в супер тежка категория качества като скорост и издръжливост, присъщи на по-леките категории. Британецът ще трябва да преживее много удари, дори и не всички да са точни.

Фактът, че Фюри поема повече върху главата и тялото си, отколкото е приемливо за професионален боксьор, бе доста впечатляващо доказано от Франсис Нгану. И щом дори екстравагантният камерунец, когото човек не би се осмелил да нарече боксьор, успя да прати Тайсън на петата му точка, тогава си представете колко удара може да нанесе майсторът, наречен "Котката“, на толкова голяма цел.

В този аспект отбелязваме няколко пункта, които показват ясно предимство на украинеца:

-      изключителна техника, развита по време на успешна аматьорска кариера (олимпийски шампион);

-      физическа подготовка, която позволява да се поддържа стегнато темпо за всичките 12 рунда

-      непредсказуеми ъгли на ударите (ако при аматьорите Александър хвърляше комбинации и се отдръпваше, сякаш оставяше съдиите да впишат точките в протокола, сега след успешна атака той се премества встрани и удря още няколко пъти - това ще раздразни неконтролируемия британец).

-      количеството удари, което се превръща в качество (колкото и да е силна брадичката на "Циганския крал“, ако битката се проточи дълго време, той със сигурност ще натрупа редица удари, които могат да станат критични).

Каквото и да се случи на ринга, очевидно е, че техниката, скоростта, плътността и издръжливостта са на страната на Усик. Да добавим към това професионалния подход на екипа му към подготовката.

Професионализъм, мотивация, спортен интелект

На първо място, отбелязваме, че Александър никога не си е позволявал да подходи към професионална битка в лоша форма, което определено може да се каже за неговия опонент. Усик винаги се подготвя максимално, като взема предвид най-малките детайли на предстоящата битка. Не е изненадващо, че той и екипът му пристигнаха в Саудитска Арабия повече от седмица преди събитието. Адаптацията и аклиматизацията би трябвало да са протекли оптимално.

Интересното е, че Фюри е смятан за майстор в оказването на психически натиск върху опонентите си. Той не се притеснява да назовава и дори да преувеличава недостатъците на опонентите си. Дори преди битка той обича да говори как се подиграва на опонента си на ринга. Александър обаче никога не обръща внимание на заплахите на опонентите си, а понякога самият той може да отговори остро. Но това не е основното. Нека отбележим, че именно мощният умствен потенциал на украинеца е на ринга. Александър умело проявява волево търпение в кризисни ситуации, провокира опонента си, изважда от равновесие контрагента си и знае как да развие собствената си инициатива, ако носи полза. След десетилетие професионална кариера се забелязва колко много се е развил Усик в този смисъл.

Да не пренебрегваме изключително мощната мотивация на украинеца. След европейското, еветовното и накрая олимпийското злато, какво друго може да привлече един истински боксьор? Разбира се, професионалните колани. Сега той има шанс да стане абсолютен шампион. И това въпреки факта, че за Александър това ще бъде само шестата битка след преместването в тежка категория.

Да, две срещи с такъв майстор и голям мъж като Антъни Джошуа също са сериозен кариерен Олимп. Освен това сред момчетата в тежка категория най-много симпатии предизвиква Ей Джей като професионален боксьор, а не като шоумен. Но коланът на WBC принадлежи на човек, който възприема този спорт повече като шоу. Какво да правим - трябва да наказваме за самочувствие и перчене. И от арабските шейхове зависи да попречат на Тайсън да избяга отново от битката за всички най-престижни пояси.

 

Талантлив левичар

Ясно е, че екипът на Тайсън го подготвя за битка с левичар. Въпреки това не е лесно да си спомним наистина мощните битки на Фюри с десни бойци. Единственият въпрос, който идва на ум, е големият швед Ото Валин. Британецът имаше доста трудна битка с него, която не бе особено запомняща се. Може би "Циганският крал“ не бе в духа или формата да завърши двубоя рано. Но също така е възможно за шампиона да е било трудно да се адаптира към левичарството.

Да, Александър отстъпва на шведа по размер, но значително го превъзхожда по всички останали боксови параметри. Следователно има всички предпоставки този левичар да постави Тайсън в неприятна и неочаквана и най-важното трудна позиция на ринга.

 

Недостатъците на Усик

Трябва да признаем, че Александър не трябва да се нарича истински тежка категория. Ясно е, че да се състезаваш в тежка категория изобщо не е същото за голяма суперзвезда. Усик естествено беше привлечен от пясъчника с най-големите момчета.

Но отбелязваме, че в битките с двуметрови гиганти "Котката“ имаше проблеми. Междинните рундове срещу Джошуа в първата битка предизвикаха значителна загриженост сред внимателните фенове. Добре е, че тогава британецът даде шанс на Усик да диша и не се вкопчи във врага като истински терминатор.

Но в битката срещу Даниел Дюбоа всичко можеше да свърши още по-лошо. Хубаво е, че реферът записа нисък удар, но ако бе взел друго решение? Следователно основната задача на Александър е да не пропуска мощни удари от Фюри. В същото време най-голямата опасност идва от ударите по тялото, които могат да забавят дишането и темпото, а това са основните предимства на украинеца. Не трябва да забравяме, че Тайсън определено ще действа на границата на фаула. Защо да не ударя Усик по-ниско, надявайки се, че този път реферът няма да бъде толкова внимателен?

 

Предимствата на Фюри

 Въпреки факта, че букмейкърите дават почти еднакви шансове на бъдещите противници, британецът също има арсенал от средства за победа. Нека да разгледаме неговите предимства.

Габарити

Александър няколко пъти се би с почти двуметрови момчета. Но единствените наистина сериозни съперници сред големите мъже бяха Джошуа и Дюбоа. Фюри надвишава всеки от тях по височина с почти дециметър. Този параметър на противника ще се превърне в истинско ново предизвикателство за украинеца.

Тайсън открито намеква, че няма да даде дори шанс на такова "бебе“ като Усик. Ловец с истинско голямо оръжие ще се изправи срещу "заека“. На практика украинецът ще трябва да се бие с противник, който е с една глава по-висок, а дългите ръце на британеца наистина приличат на далекобойни оръдия.

 

Непредсказуемост

Докато повечето експерти и фенове знаят доста точно какво да очакват от украинеца, британецът винаги се "разкрива“ само по време на битката. Да, той няма да може да действа по начина на "игра“ на Александър. Но с какво ще излезе зареден:

-      с аутфайтер, държейки опонента на дистанция с удар?

-      а може би натискайки по-малкия противник и  правейки коварни удари на границата на фаул?

-      а вероятно с т.нар. лаки панч, който ще готви с постоянно мушкане?  

-       или може би с авантюристична тактика на убиец, надяващ се да нокаутира "заека“ от ринга благодарение на силата му?

Честно казано, едва ли има някой, който да си представя какво е подготвил британецът за Усик, изключвайки щаба на Фюри. Но точно заради това предстоящата битка е толкова очаквана. Не само запалените фенове на всеки съперник, но и високопоставени боксови гурута и експерти по естети очакват с нетърпение какво ще се случи скоро на арабската арена.

Способност за оцеляване при падане

Това вече беше споменато по-горе. Тайсън, може би като никой друг, знае как да се изправи. Изобщо не се дразни от това, че бърше пода. Издигането винаги е съпроводено с нагла усмивка и перчене. И това доста пленява публиката, а понякога дори и страничните съдии.

 

Физическа форма

Упражнявайки психологическо въздействие върху съперника си, британският тим публикува негова снимка с гол торс. Двуметровата кула изглежда мощна и заредена.

Защо има съмнения относно неговата функционалност? Отговорът е прост - Тайсън "експериментира" много със собственото си тяло. И натрупването на наднормено тегло, и бързото му сваляне не са напразни. Тялото се изтощава не само от големи натоварвания, но и от начина на живот. В този аспект суетният Тайсън значително отстъпва на примерния спортист Александър.

Но не трябва да отхвърляме възможността британското тяло да е истинско генетично чудо. Поне той определено вярва в това. И има пълното право да го направи. Така постепенно подходихме към анализа на недостатъците на Фюри.

 

Липса на боксов опит с бързи "играчи"

Аматьорската кариера на Тайсън бе доста слаба. Професионалната – доста ярка и правилно изградена. Но като цяло той имаше за съперници същите големи двуметрови момчета като него. Това отново допринася за атрактивността на битката. Твърде интересно е да се гледа как якият Кинг Конг ще се прицели в пъргавата котка.

 

Прогнозите на букмейкърите за предстоящия мач

Букмейкърите прогнозират напълно равностойна битка. В украинските сайтове за залагания малко предимство се дава на украинеца, а в британските сайтове - на британеца.

Интересно е да се анализират и други показатели. Така анализаторите на букмейкърите вярват в дълъг мач. Общият брой рундове "повече от 11,5“ се оценява на около 1,35.

Това, което прави впечатление, е как букмейкърите оценяват метода на победа. Ако се дадат равни шансове за победа в битката, тогава Тайсън има по-голям шанс да спечели с единодушно съдийско решение - 3,00 срещу 3.5 за Усик. Всъщност Александър наистина се представя на арената за гости, където съдиите ще бъдат по-благосклонни към противника.

Ако битката приключи рано, тогава според букмейкърите това най-вероятно ще се случи в 9-ия или 8-ия рунд. Най-ниската вероятност за нокаут, отказ, дисквалификация е в началните три минути.

Какво да очакваме?

Предполагаме, че ще се получи един мегасблъсък, който да оправдае очакванията и да се превърне в украшение на бокса през 2024 г. , а защо не и за десетилетието.

Решаващи ще се окажат габаритите на Тайсън, а и британецът удря по-силно от украинеца. Що се отнася до Усик, тук нещата са предсказуеми – Александър ще се опита да намалява дистанцията и да търси близък бой. За това и шансовете на Фюри за победа са с една идея по-големи.

Прогноза: Победа за Фюри с разделно съдийско решение

  Сподели
2419