Гришо ще даде битка на Синер


Н. Гавазов

Гришо ще даде битка на Синер

Григор Димитров – Яник Синер

Стадион: "Хард Рок Стейдиъм", Маями

Дата: 31.03.2024

Час: 22:00

 

Григор Димитров ще се изправи срещу италианеца Яник Синер въс финала на "Мастърса" в Маями.

Българинът, който е 11-и поставен, победи Александър Зверев в три сета, за да продължи към решаващия мач, докато действащият шампион на Откритото първенство на Австралия унищожи защитаващия титлата Даниил Медведев на полуфиналите.

Кой ще се окаже по-силен, с по-голям устрем и с по-голяма воля за победа – това ще разберем тази вечер от 22:00 часа българско време.

Доказвайки, че успехът му в три сета над Хуберт Хуркач и непредвидената доминация над втория в световната ранглиста Карлос Алкарас не са случайност, Димитров направи още едно сътресение във Флорида в петък, сблъсквайки се с четвъртия поставен Зверев за място на финала и излизайки триумфално в истински трилър.

Българинът претърпя седем поредни поражения от Зверев в ATP и бе застрашен от осмо, когато германецът изравни мача чрез изнервящ тайбрек във втория сет, но Димитров пренаписа историята с трудно спечелено 6-4 6-7[4] 6-4 успех за два часа и 37 минути.

С изключение на минипробивите в тайбрека, издръжливият Димитров - който взриви 18 аса покрай Зверев - не записа нито една загуба на сервис в полуфинала и имаше нужда само от един шанс да пробие Зверев в първия и третия сет, класирайки се за третия Мастърс финал.

Две от тези състезания за трофеи дойдоха през последните шест месеца за 32-годишния играч, който бе неутешим след загубата от Новак Джокович на финала на Мастърс турнира в Париж през 2023 г., шест години след спечелването на първата си корона от ATP 1000 на Откритото първенство в Синсинати през 2017 г. като надделя над Ник Кирьос в последователни сетове.

Четири от последните пет ATP финала на Димитров на всяко ниво, завършили с поражение, представляват особено лоша поличба за 11-ия поставен, въпреки че независимо от изхода на битката в неделя, Димитров ще се върне в топ 10 на световната ранглиста за първи път от края на сезон 2018 г. Впрочем, този факт е едно от главните събития на сезона. Това е нещо, което дори преди година, ако може да се вярва, беше много трудно. След дълъг период с контузии и различни проблеми, новият пробив на Димитров е истинска изненада.

Преди Димитров и Зверев да забавляват публиката в Маями повече от два часа и половина, вицешампионът от 2023 г. Синер и настоящият шампион Медведев се сблъскаха в повторение на миналогодишния финал във Флорида, в който 22-годишният играч бе победен в два сета, кат това бе шести пореден успех за Даниил.

Въпреки това, оттогава италианският тенисист записа четири последователни победи над  Медведев – включително хипнотизиращия пет сетов мач през януари във финала на Australian Open – и той удължи победната си серия срещу руснака по безмилостен начин с 6-1 6-2.

Вторият поставен имаше нужда само от 69 минути, за да се справи с Медведев. Синер пласира повече асове (7-3) и уинъри (17-7), като в същото време направи по-малко двойни (1-2) и непредизвикани грешки (3-9). Италианецът спечели 80% от точките си на първи сервис (24/30) и оползотвори четири от деветте си шанса за пробив (44%), като в същото време отрази и трите брейкпойнта, пред които бе изправен.

 

Турнирът досега

Григор Димитров:

Втори кръг: срещу Алехандро Табило 6-7[5] 7-6[5] 6-2

Трети кръг: срещу Яник Ханфман 6-1 6-0

Осминафинал: срещу Хуберт Хуркач 3-6 6-3 7 -6[3]

Четвъртфинал: срещу Карлос Алкарас 6-2 6-4

Полуфинал: срещу Александър Зверев 6-4 6-7[4] 6-4

 

Яник Синер:

Втори кръг: срещу Андреа Вавасоли 6-3 6-4

Трети кръг: срещу Талон Грекспор 7-5 5-7 6-1

Осминафинал: срещу Кристофът О'Конъл 6-4 6-3

Четвъртфинал: Томас Махач 6-4 6-2

Полуфинал: срещу Даниил Медведев 6-1 6-2

 

Директни срещи

China Open (2023) - Четвъртфинал: Синер печели 6-4 3-6 6-2

Miami Open (2023) - Трети кръг: Синер печели 6-3 6-4

Italian Open (2020) - Трети кръг: Димитров печели 4 -6 6-4 6-4

Димитров и Синер вече са добре запознати, тъй като първите две от предишните им три срещи бяха на ниво ATP 1000, включително първия им сблъсък през 2020 г. по време на третия кръг на Откритото първенство на Италия.

По този повод поставеният Димитров се наложи над Синер с уайлд кард за три – въпреки загубата на първия сет – но откакто навлезе в зряла възраст, Синер победи българския си съперник по време на двата им сблъсъка през сезон 2023.

Какво да очакваме от днешния сблъсък?

Победите на Димитров над Алкарас, Хуркач и Зверев само показват отличната форма на Гришо и неговите качества. Няма съмнение, че българинът е сила, с която всеки един тенисист трябва да се съобразява.

От другата страна обаче подаването и форхенда на Синер са просто убийствени и ще са истинско изпитание за Димитров. Просто за сравнение: Алкарас дори не бе близо до подобно първо подаване, както при Яник.

Малко са тенисистите, които могат да спрат огромната сила и атлетизъм на Синер, когато италианецът е във форма, а това е точно така в момента и поради това очакваме, че Гришо ще даде битка на Яник, но това няма да бъде достатъчно и миналогодишният вицешампион този път ще триумфира.

 

Прогноза: Синер ще спечели в два сета

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
305