Форд може да прекрати договора с Ред Бул


Н. Гавазов

Форд може да прекрати договора с Ред Бул

Автомобилният гигант Форд може да прекрати договора за сътрудничество с отбора на Ред Бул. Повод за това е разследване срещу шефа на австрийския отбор Кристиан Хорнер . Според Financial Times договорът за сътрудничество между Ред Бул и Форд съдържа клауза за оттегляне от споразумението, ако има заплаха за репутацията на концерна Форд.

"Нашата компания се придържа към много високи стандарти на поведение и очакваме същото от нашите партньори. Казаха ни, че Ред Бул приема ситуацията много сериозно и също така е загрижен за репутацията си. Ето защо те провеждат независимо разследване и докато не видим заключенията, е твърде рано за коментар“, заяви директорът на подразделението за моторни спортове на Форд Марк Ръшбрук.

Ред Бул и Форд сключиха споразумение за техническо сътрудничество през януари 2023 г. Според него американската компания е трябвало да разработи нов двигател за Ред Бул според разпоредбите от 2026 г. Според FT тези планове сега са застрашени, след като шефът на Ред Бул Кристиан Хорнър бе обвинен в "контролиращо поведение“, което предизвика вътрешно разследване.

Кристиан Хорнер продължава да изпълнява задълженията си. Той бе с отбора на представянето на новата кола и на предсезонните тестове в Бахрейн. Въпреки това остава несигурност относно бъдещето му в отбора.

  Сподели
119