България победи Словакия и се класира за 1/4-финалите


Н. Гавазов

 България победи Словакия и се класира за 1/4-финалите

България е на четвъртфинал на Европейското първенство. В драма, която не е за хора със слаби сърца, победихме Словакия с 3:2 (16:25, 16:25, 25:29, 25:20, 15:9). Колко жесток може да е волейболът! В първите два гейма бяхме неузнаваеми. Все едно нашите бяха забравили как се играе. Изглеждаше, че ще си тръгнем още на осминафинал. Но не би! Най-голямото оръжие на този наш млад отбор се показа в най-доброто си лице. Направихме фамозен обрат, който ни праща в четвъртфинал срещу Нидерландия. Да, момичетата заслужават "издърпване на ухото" за началото на мача и огромни прегръдки за всичко, което направиха в следващите три гейма.

Първата точка в осминафинала беше за Словакия. След това съперникът хвана Радостина Маринова на блокада за 2:0. Атака в аут на Мария Йорданова позволи на словачките рано да поведат с 3:0. Лошото начало продължи с ас.

Най-накрая Маринова сложи край на словашката серия с блокаут за 1:4. В началото се виждаше напрежение в играта ни. Изпълнихме два поредни начални удара в мрежата. Блокада на Петя Баракова не позволи разликата да нарасне, а да остане 3:6. Но все още Словакия беше по-стабилният отбор на терена, атакуваше по-добре и дръпна с 10:4. Мирослава Паскова се погрижи да спре серията. Само че за съвсем кратко. Играта на България определено не вървеше. Точките се редяха само в една посока и резултатът стана 13:6.

Трябваше ни спешна серия, но такава не започваше. Размяната на добри атаки беше по вкуса на Словакия. Дълго време съперникът ни водеше със 7 точки. Събитията станаха неспасяеми, когато Словакия дръпна с 23:15. Геймът завърши при 25:16. Трябваше ни пълна промяна, за да останем на Европейското първенство.

Кошмарът продължи и във втората част. Там словачките направиха серия от 3:0. Сами си я спряха с начален удар в мрежата. Играта ни продължаваше да не ни се получава. При 2:6 най-накрая Маринова направи марковата си атака, с която ни даде глътка въздух. Но Словакия продължаваше да печели уверено своите атаки. Тази тенденция обаче не можеше да продължава вечно. Треньорът Лоренцо Мичели направи промени в състава и намалихме резултата до 7:8. За жалост словачките отново ни хванаха с блокада и си възстановиха част от аванса – 11:8. И започнаха да си го бранят успешно. Резултатът дори се увеличи до 16:11 в полза на съперника.

В този момент Мичели извади всички титуляри без Мира Тодорова и либерото Мила Пашкулева. България се нуждаеше от нещо много спешно. Но и след тези промени точките бяха за съперника – 20:11. При 15:21 вече нямаше титулярка на терена. Треньорът очевидно бе решил да даде шанс на най-често играещите да съберат мислите си и да се хвърлят в "бой последен". Геймът завърши с 25:17 за Словакия.

Можеше ли да стане обратът? Най-накрая първата точка в гейм бе за нас – Мира Тодорова се погрижи за нея. Елена Бечева направи 2:0 – първата ни подобна преднина в мача. Вече се виждаше увереност и в нашия лагер. Трябваше ни серия, за да покажем на Словакия, че можем да се борим. Доказателство за това бе точката за 5:3, която на два пъти изглеждаше загубена. Импулсът беше на лице, трябваше да сме постоянни в три поредни гейма. Резултатът започна да изглежда по-добре – 9:5. Важното беше, че държахме дистанцията и нямаше нищо общо с играта от първите две части. Отлична блокада на Маринова направи преднината ни 14:8. Изведнъж не се виждаше как топката може да мине през нашата блокада. Повярвахме, че първата от трите стъпки към оставане на Европейското вече е факт. Българките вече не допускаха леки грешки, а посрещането беше на ниво. Резултатът продължи да ни се харесва – 18:12. После стана и 20:14. Словачките направиха четири поредни точки и отново се усети напрежение – само 20:18. За щастие серията спря след блокаут на Маринова. Добър начален удар на Тодорова помогна на Баракова да изкове още една точка – 22:18. Бечева се погрижи за 23-ата точка. Блокадата ни доведе и до първи геймбол за България. Спечелихме частта с 25:19.

Първата част от завръщането вече беше изписана на таблото. Но трябваше да спечелим още два гейма. А затова бе нужна и същата битка. И отново записахме първата точка. При 3:2 за нас българският щаб изригна срещу реферите. Искахме блокаут, но разправиите не ни помогнаха. Напротив Словакия поведе с 4:3, но веднага изравнихме чрез Бечева. А Мария Кривошийска ни даде пак аванс с две поредни контраатаки – 6:4. Наша грешка помогна на Словакия да изравни. Самочувствието отново беше с нас – може би най-важното нещо в тези моменти. Пак поведохме – 8:6. С ас Маринова направи резултатът още по-голям – 10:7.

Словакия не се даваше. Дойде ред и за ас на съперника за 11:9 в наша полза. Топка в аут възстанови преднината ни от три точки. Словачките явно се разклатиха, направиха четири докосвания и 13:9. Баракова пък ги спря с единична блокада – 14:9. Успешно видео повторение на съперника го върна в мача. Словачките намалиха преднината ни до 15:13. Мичели веднага поиска прекъсване, за да спре серията. Това се случи с чужда помощ – начален удар в аут. А след това Словакия ни подари аванс от 17:13. Отлична новина беше, че съперничките твърде често бъркаха началния удар. Но напрежението не беше само при тях. Умората и грешките бяха и в нашия лагер. Резултатът стана само 19:18. И пак грешен начален удар беше в наша полза. Тодорова направи може решителната блокада в гейма, с която поведохме с 22:19. Голямо браво и за двата отбора при разиграването, след което резултатът стана 23:20. Блокада на Кривошийска ни донесе геймбол. И отново тя изравни резултата – 2:2.

Три минути след полунощ българско време нямаше никакво значение какво се е случвало до този момент в осминафинала. Оставаше един тайбрек, който да определи кой ще остане във Флоренция и ще играе срещу Нидерландия във вторник. За втори път трябваше да играем пети гейм на Европейското. В първия случай победихме Румъния с 3:2 в групата.

Започнахме с колебливо посрещане, но словачките сбъркаха и поведохме 1:0. Страхотната Маринова използва контраатаката за 2:0. Още един подарък за България – топка далече в аут! Блокадата ни направи първото си впечатляващо изпълнение в тайбрека и предизвика таймаут у съперника при 4:0. Нищо ново под прожекторите – двойна блокада на България и 5:0. Чак тогава Словакия направи първата си точка и спря серията от начални удари на Тодорова.

Бечева успешно се справи с контраатаката и възстановихме комфортната преднина. Жалко, този път словачките хванаха Маринова с блокада и авансът ни стана 6:2. Две поредни ситуации на Ради не можеха да й се случат и тя направи 7:2. Йорданова ни помогна са останем с пет точки напред – 8:3. Отборите си размениха по една успешна атака. Словакия обаче се върна в тайбрека и направи 9:6. Прекъсването на Мичели предизвика грешка в лагера на съперника – 10:6.

Напрежението растеше с малкото останали до края на мача минути. Тодорова "изстреля" топката в блокадата и тя излезе в аут – 11:6. Аут за Словакия и обратът беше почти сигурен. Още едва прекрасна блокада и всичко изглеждаше свършено – 13:6. Мачболите се заредиха при 14:7. Баракова завърши мача – 15:9!

  Сподели
258