Русия обвини МОК


Н. Гавазов

 Русия обвини МОК

Шефът на Руския олимпийски комитет обвини Международния олимпийски комитет, че избира страна, след като призова спортните федерации да демонстрират чувствителност, когато действат с украинските атлети.

"Въпросното изявление намеква, че МОК вече е взел решение за себе си и е избрал страна в политическия конфликт, като е започнал да работи в интерес на тази страна“, каза Станислав Поздняков в Телеграм.

Вчера украинската фехтовачка Олга Харлан бе дисквалифицирана на Световното първенство в Милано, след като отказа да се ръкостиска с победената от нея рускиня Анна Смирнова. След инцидента, МОК призова международните федерации да "действат в ситуации, включващи украински и индивидуални неутрални атлети с необходимото ниво на чувствителност“.

Според Поздняков, тези коментари "явно показват лицемерната страна на тези т.нар. препоръки, критерии и параметри“. "Сега ни беше демонстрирано недоброволно, но явно отношението, което абсолютно всеки един руснак ще получи на международни състезания и турнири. Олимпизмът официално става инструмент отвътре в интересите на геополитически ред, за да неутрализира нашите граждани и организация в спорта“.

Откакто нацистка Русия започна пълномащабна война срещу Украйна по заповед на военния престъпник Владимир Путиун, МОК наложи спортни санкции на Москва и съюзника й Минск, но по-рано тази година препоръча спортисти от Русия и Беларус да участват като индивидуални атлети под неутрален флаг и без национален химн. МОК все още не е взел окончателно решение дали да позволи на руснаци и беларуси да участват на Игрите в Париж догодина.

Поздняков добави, че ако руски спортисти бъдат допуснати до френската столица, то те ще са "малък брой“ и "остава да се разбере какви ще са новите условия и на какъв етап ще станат наложителни“.

  Сподели
345