Отмениха наказанието на Алонсо


Н. Гавазов

Отмениха наказанието на Алонсо

Испанският пилот на "Астън Мартин" Фернандо Алонсо избегна 10-секундно наказание в Гран при на Саудитска Арабия и си върна мястото на подиума.

Припомняме, че Алонсо получи пет секунди наказание за неправилна позиция на болида на старта. Докато изпълняваше присъдата за спиране в бокса, механик на "Астон Мартин" докосна колата със заден крик, което е нарушение на правилата, което първоначално увеличи наказанието на десет секунди. След това Алонсо, който завърши трети, се премести на четвърто място и загуби подиума си номер 100 в кариерата.

Астън Мартин поиска разследване на наказанието и посочи седем случая, при които други отбори са изтърпявали същото наказание и механиците също са докосвали колите със задния крик, което не е довело до увеличаване на наказанието. Стюардите се съгласиха, че в този случай не може да се говори за споразумение между ФИА и отборите, че използването на крика се счита за работа по колата. Затова съдиите отмениха собственото си решение за 10-секундното наказание. Така пилотът на "Астън Мартин" си върна третата позиция.

  Сподели
151