Скандинавските страни са срещу участието на руски спортисти на Игрите


Н. Гавазов

Скандинавските страни са срещу участието на руски спортисти на Игрите

Швеция, Норвегия, Исландия, Дания, Гренландия и Финландия обявиха позицията си относно участието на руски и беларуски спортисти в международни състезания. Това се казва в изявление на Шведския олимпийски комитет, публикувано на официалния сайт. Останалите скандинавски страни подкрепиха това решение.

"Ситуацията в Украйна не се е променила. Ето защо ние твърдо заставаме на нашата позиция да не отваряме участие в международни спортни състезания за руски и беларуски спортисти и длъжностни лица“, се казва в изявлението.

По-рано Международният олимпийски комитет (МОК) обяви готовността си да разгледа възможността за допускане на руски и беларуски спортисти до Олимпийските игри през 2024 г. в неутрален статут, ако са изпълнени редица условия. Някои държави заплашиха да бойкотират Олимпиадата, ако бъде взето това решение.

Летните олимпийски игри в Париж ще се проведат от 26 юли до 11 август 2024 г.

Напомняме, че Русия нападна Украйна на 24 март 2022 година по заповед на военния престъпник и диктатор Владимир Путин. Към момента руските нацисти претърпяха огромни загуби, а цивилизованият и демократичен свят се обедини срещу агресора, налагайки му безпрецедентни санкции.

  Сподели
257