Джокович се класира за финала на Australian Open


Н. Гавазов

Джокович се класира за финала на Australian Open

Новак Джокович се класира за финала на Откритото първенство на Австралия по тенис.

Във втория полуфинал от програмата поставеният под номер 4 в схемата Джокович победи американеца Томи Пол със 7:5, 6:1, 6:2 за два часа и 22 минути игра. В спора за титлата в неделя бившият водач в световната ранглиста ще срещне Стефанос Циципас, който по-рано днес се наложи в четири сета над руснака Карен Хачанов.

За Джокович предстоящият финал ще бъде 33-ти в турнирите от Големия шлем, като той се стреми към 22-ра титла, с която да изравни испанеца Рафаел Надал по най-много спечелени отличия при мъжете. С днешната си победа сърбинът записа 27-ми пореден успех на Откритото първенство на Австралия и подобри рекорда на американеца Андре Агаси, който спечели 26 поредни мача в Мелбърн в началото на този век.

Джокович и Циципас досега са играли само веднъж на финал на турнир от Шлема - това се случи през 2021 година, когато Джокович спечели титлата на "Ролан Гарос" в пет сета след обрат от 0:2. За Циципас това е и единственото участие в мач за трофей до момента. В официални мачове досега двамата са се срещали 12 пъти, като предимството на сърбина е убедително - 10:2.

  Сподели
205