МОК продължи санкциите срещу руските спортисти


Н. Гавазов

МОК продължи санкциите срещу руските спортисти

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах обяви за удължаване на санкциите срещу спортисти от Русия и Беларус, въведени след агресията на руската армия срещу Украйна. Бах каза това по време на речта си на Общото събрание на Асоциацията на националните олимпийски комитети в Сеул, на което присъства делегацията на Руския олимпийски комитет, ръководена от Станислав Поздняков.

"Изправени сме пред неразрешима дилема. Сега не можем да изпълним напълно нашата олимпийска мисия, която е да защитим спортистите и да обединим целия свят чрез спортно състезание. Винаги сме се противопоставяли на позицията, че спортисти от една държава отказват да се състезават със спортисти от друга държава по политически причини.

Но в момента единственият начин да продължим нашата мисия бе да препоръчаме на МФ спортистите да не се състезават само заради паспорта си. Предприехме тази стъпка, за да защитим международната спортна система от пълното политизиране на спорта. Трябва да избегнем превръщането на спорта в още един инструмент за санкция "зло за зъб“, толкова популярен в света в момента.

Всеки от нас трябва да знае, че в бъдеще това също може да пострада. Но ние твърдо ще защитаваме нашите ценности и няма да попаднем в капана на една пропагандна машина, която осъжда нашите мерки и санкции. Причините за тези мерки все още са съществени, не е време да ги отменяме. Моля, продължавайте да следвате нашите препоръки", заяви Бах

Напомняме, че на 24 февруари руската армия нахлу в независима Украйна по заповед на военния престъпник и диктатор Владимир Путин в опит да отклони страната от европейското и цивилизованото ѝ развитие, връщайки я в своята орбита. В последствие руските нацисти проведоха псевдореферендуми, незаконно анексирайки територии от Украйна.

  Сподели
443