Евроигрите 2023 ще са без Русия и Беларус


Н. Гавазов

Евроигрите 2023 ще са без Русия и Беларус

Европейските игри през 2023 г. ще се проведат без участието на руски и беларуски спортисти. Това съобщи народният депутат, ръководител на подкомисията по спорт във Върховната Рада Олга Саладуха.

"Европейските игри 2023 ще се проведат без руснаци и беларуси! И това е много добра новина за цялата спортна общност. Решението на Европейските олимпийски комитети е в пълно съответствие с духа и буквата на международното спортно движение, борещо се с насилието, агресията и войната. Държавите, които произвеждат зло, не могат да бъдат част от него.

Припомняме, че именно Беларус беше домакин на последните Европейски игри през 2019 г., докато Украйна тогава зае трето място в генералното класиране по медали. Сега режимът на Лукашенко превърна страната в парий и лиши десетки беларуски спортисти от възможността да се покажат и реализират.

За Беларус днес единственият изход е да отстрани диктатора и да се отърве от руските войски, които всъщност окупираха страната. Вярвам, че това със сигурност ще се случи и може би много по-бързо, отколкото си мислим.

Междувременно продължаваме работата, започната на 24 февруари. Ние насърчаваме нови спортни санкции срещу агресора и се грижим за спазването на съществуващите", заяви Саладуха.

Третите Европейски игри ще се проведат в Краков от 21 юни до 2 юли 2023 г.

По-рано президентът на Европейските олимпийски комитети Спирос Капралос заяви, че руски и беларуски спортисти няма да участват в Европейските игри през 2023 г. Шефът на ЕОК отбеляза, че при сегашните условия допускането им до надпреварата е невъзможно.

Припомняме, че президентът на Националния олимпийски комитет на Украйна Сергей Бубка изпрати писмо до Капралос и членовете на Изпълнителния комитет на ЕОК с призив да се предотврати връщането на спортисти от Русия и Беларус на международни състезания.

По-рано МОК потвърди санкциите срещу руските спортисти. На международни състезания не трябва да има руски знамена, цветове и символи, международните федерации не трябва да провеждат състезания в Русия, обяви директорът по комуникациите на МОК Марк Адамс.

Напомняме, че на 24 февруари руската армия нахлу в независима Украйна по заповед на военния престъпник и диктатор Владимир Путин в опит да отклони страната от европейското и цивилизованото ѝ развитие, връщайки я в своята орбита. В последствие страната-агресор проведе псевдореферендуми и анексира територии от Украйна.

  Сподели
296