Спряха Русия от Световното по джудо


Н. Гавазов

 Спряха Русия от Световното по джудо

Трикратният световен шампион и сребърен медалист от Олимпийските игри в Лондон Александър Михайлин заяви, че руският отбор по джудо ще пропусне Световното първенство през 2022 г.

"Опитах се да се уверя, че това не е слух, говорих с момчетата от националния отбор и треньорите и те потвърдиха, че това не е фейк - няма да пътуваме за Световното първенство.

Мога да си представя емоционалното състояние на момчетата сега, те тренираха толкова дълго и се подготвяха за състезанието. На турнира в Монголия се убедихме, че момчетата са в страхотна форма.

Това световно първенство би било успешно за нас, но се намесва политиката. Всичко това не отговаря на Олимпийската харта и на лозунга "Спортът е вън от политиката“, заяви Михайлин.

Ден преди това президентът на Украинската федерация по джудо Михаил Кошляк заяви, че украинците възнамеряват да бойкотират Световното първенство, ако Международната федерация по джудо (IJF) позволи на руски борци да участват.

Световното първенство по джудо започва на 4 октомври. Състезанията ще се проведат в Ташкент (Узбекистан).

Напомняме, че на 24 февруари армията на Руската федерация, по заповед на диктатора и военен престъпник Владимир Путин, вероломно и без никаква причина нахлу в суверенна Украйна в опит да спре европейското развитие на Киев и да върне страната в своята орбита. До момента агресорът търпи огромни загуби, провали се във всичките си тактически планове, а Русия се сблъска с безпрецедентни санкции от страна  на демократичните страни. Всичко това принуди руските нацисти да започнат целенасочено да убиват цивилни хора и да разрушават граждански обекти без военно значение, което се характеризира като престъпления срещу човечеството и геноцид, а за тях няма давност.

  Сподели
212