Собственикът на Финикс ще плати глоба от 10 млн.


Н. Гавазов

 Собственикът на Финикс ще плати глоба от 10 млн.

НБА публикува резултатите от разследване на собственика на Финикс Сънс и Финикс Меркюри (WNBA) Робърт Сарвър.

През ноември 2021 г. лигата започна дело въз основа на статия на журналиста от ESPN Бакстър Холмс. В тази статия Сарвър е обвинен в расизъм и омраза към жените.

В резултат на разследването НБА интервюира повече от 320 души, а също така проучи повече от 80 000 материала по случая. Обвиненията са доказани.

В официалното изявление на лигата се отбелязва, че Сарвър е казал обидната дума с буквата "Н" (негър, Б.ред.) поне 5 пъти, имайки предвид други хора.

Той си позволи и коментари със сексуален оттенък, говорейки за външния вид на жените. Освен това Сарвър беше обвинен във физическа жестокост към мъже.

Сарвър ще бъде отстранен от двата клуба за една година. Той трябва да премине курс на обучение по темата за уважението и правилното отношение към персонала.

Освен това предприемачът трябва да плати максималната глоба в НБА в размер на 10 милиона долара. Парите ще бъдат изпратени на организации, които се занимават с расови и полови проблеми на работното място.

Според Адриан Войнаровски, Сарвър не смята наказанието за заслужено, въпреки че е сътрудничил напълно на NBA като част от разследването.

  Сподели
342