Касаткина: Русия отиде твърде далече


Н. Гавазов

Касаткина: Русия отиде твърде далече

Първата ракета на Русия Дария Касаткина разказа как общува с колегите си от Украйна след 24 февруари. Тенисистката даде смело интервю за канала "Осторожно: Собчак", в което си позволи думи, за които би могла да попадне в затвора в Русия.

Напомняме, че Касаткина живее в Барселона и рядко посещава родината си, а след въпросното интервю едва ли в скоро време ще пътува до Русия.

"Контактувам с момичета от Украйна, с които общувах добре. Просто не мога да не се чудя как се справят.

Много е тъжно, че вече не обсъждаме кой как е пазарувал, а къде са родителите им и дали всичко е наред с тях. Много бих искала да върна времето, когато някой завиждаше на някой, който си купи по-скъпа чанта. А не да обсъждаме това, което обсъждаме сега".

 

За това, което преживях на 24 февруари

"Не мислех, че ще стигнем толкова далеч. И след няколко дни разбрах, че всичко е отишло твърде далеч. И бе страшно - и това въпреки факта, че съм от Русия. Въпреки че нищо не се случи в Русия.

Не знам какво е било в главата на хората от Украйна, защото всичката тази война (използва точно тази дума, въпреки цензурата в Русия и опасността да попадне в затвора за поне 5 години) се случи пред очите им с техните близки.

Не знам, мисля че това е един от най-лошите дни от много, много години".

 

Фактът, че много спортисти не говорят за това, което се случва

"Всеки има право да говори или да не говори. Имам тази възможност и искам да го направя. Чувствах, че трябва да го направя.

Няма да съдя онези, които се страхуват или не искат. Всеки има право да говори или да не говори".

  Сподели
435