Формула 1 повече няма да се върне в Русия


Н. Гавазов

 Формула 1 повече няма да се върне в Русия

Шефовете на Формула 1 обещаха никога да не върнат Гран при в страната на рашистите. Така нито Сочи, нито Санкт Петербург отново ще видят на живо Формула 1.

Състезанията във Формула 1 бяха един от първите спортове в света, които започнаха да налагат санкции на Русия за войната й срещу Украйна. Шефовете на сериите веднага изключиха Сочи от календара за 2022 г.

Освен това договорът с Гран При на Санкт Петербург, който трябваше да се проведе от 2023 до 2025 г., бе анулиран. Очакваше се подобна забрана да важи само за този сезон, но по-късно стана известно, че контрактът окончателно е анулиран и повече няма да бъде подновен. Шефът на Формула 1 Стефано Доменикали потвърди тази информация и обеща, че етапите от сериите повече никога няма да се връщат в страната -окупатор.

"Някои ценности не подлежат на обсъждане. Руснаците платиха луди пари, изградиха страхотни комплекси, но има неща, които не се обсъждат. Ние повече няма да се занимаваме с тях. Там никога повече няма да има състезания и това решение е окончателно. Имаме двойни стандарти? Състезаваме ли се в Саудитска Арабия и Катар? Да, там има серии. Но ние вярваме в силата на нашия спорт като двигател на промяната и това се вижда в Саудитска Арабия и Катар", заяви Стефано Доменикали.

Напомняме, че компанията Хаас прекрати договора с руския пилот Никита Мазепин, а също така прекрати сътрудничеството с руската спонсорска компания, собственост на бащата на спортиста. Осен това Формула 1 прекрати контрактите си с всички руски компании на състезанието.

  Сподели
254