Усик победи Джошуа и защити титлата си


Н. Гавазов

   Усик победи Джошуа и защити титлата си

Александър Усик победи Антъни Джошуа в бой за титлата на WBA/WBO/IBF/IBO в тежка категория. Битката се проведе в Джеда, Саудитска Арабия, на територията на комплекса King Abdullah Sports City.

Първите рундове на двубоя преминаха в спокойно темпо, двамата боксьори не насилваха нещата и работеха от разстояние. Украинецът традиционно се движеше много, а британецът се опитваше да използва предимството си в габаритите и често пробиваше тялото на съперника.

В четвъртия рунд Усик започна да нанася по-точни удари и да отговаря на атаките на британеца. Следващите рундове преминаха в сблъсък, като двамата боксьори се опитаха активно да се движат напред и да овладеят инициативата. Украинецът се опитваше да работи в серии, често нанасяше удари отляво, а Джошуа залагаше на силови удари и комбинации. В осмия рунд британецът притисна Усик към въжетата и нанесе няколко мощни удара в тялото на украинеца, а в деветия проведе няколко точни и успешни атаки.

В десетия рунд украинецът не само изравни ситуацията, но и успя да удари сериозно Джошуа няколко пъти, нанасяйки голям брой точни удари. В последните два рунда и Александър, и Антъни се опитаха да не забавят темпото, но въпреки това украинецът изглеждаше много по-свеж от британеца и атакуваше по-точно.

След резултатите от всичките дванадесет рунда Усик победи Джошуа с разделно решение: 115-113, 116-112 и 113-115.

Украинецът спечели двадесетата победа на професионалния ринг. За Джошуа това бе трета загуба в кариерата му.

Припомняме, че първата битка между Усик и Джошуа се проведе през есента на 2021 г. Тогава украинецът победи британеца с единодушно съдийско решение и за първи път стана шампион на WBA/WBO/IBF/IBO в тежка категория.

  Сподели
409