Норвегия е заплашена от отстраняване от международни състезания


Н. Гавазов

 Норвегия е заплашена от отстраняване от международни състезания

В Норвегия се опасяват от санкции на Световната антидопингова агенция (WADA) за нарушаване на антидопинговия кодекс, съобщава NRK. Става дума за тестването на непълнолетни - спортисти от 15 до 18 години.

Според действащите в страната правила е възможно да се вземе допинг тест от юноши само със съгласието на настойниците и следователно само след предупреждение за посещението на представител на антидопинговата служба. Това обаче е в разрез с разпоредбата на Антидопинговия кодекс, според която подобно предупреждение е възможно само при необходимост.

Тази ситуация се наблюдава в Норвегия от поне две години, така че спортните власти сериозно се опасяват, че през новата 2023 година WADA ще наложи санкции на всички спортове в страната за неспазване на антидопинговия кодекс. Тези санкции могат да бъдат под формата на глоба или невъзможност да заемат позиции в WADA. В Норвегия обаче смятат, че най-вероятното наказание ще бъде невъзможността за провеждане на Световни първенства, Европа и Олимпийски игри, а в бъдеще и участие на националните отбори в тях. Възможно е да говорим за всички международни състезания.

Те се опитват да разрешат проблема, като променят местното законодателство, давайки на младите спортисти правото да вземат решения за тестване без настойници. Тази мярка обаче все още не е получила адекватна подкрепа сред норвежкото общество.

  Сподели
252