Транссексуални плувци не могат да се състезават при жените


Н. Гавазов

 Транссексуални плувци не могат да се състезават при жените

Международната федерация по плуване (FINA) реши, че транссексуалните спортисти не могат да участват в елитни състезания в категорията жени.

Изключение правят хората, които са завършили смяна на пола преди 12-годишна възраст, тоест вече са преминали някаква част от процеса на мъжкия пубертет – ще могат да участват в женски състезания.

FINA също така планира да създаде "отворена“ категория в състезанията за плувци, чиято полова идентичност се различава от пола.

Решението бе взето на Световното първенство в Будапеща на 19 юни, съобщава The Guardian.

По-рано научната комисия FINA установи, че транссексуалните хора имат значително предимство дори след понижаване на нивата на тестостерон с лекарства.

Новата джендър политика на FINA получи 71% от гласовете. Това е описано като "само първата стъпка към пълното включване" на транссексуалните спортисти.

"Подходът на FINA към разработването на политики е изчерпателен, основан на доказателства и приобщаващ, и важното е, че подходът на FINA набляга на равнопоставеността на конкуренцията“, заяви Брент Новицки, който е изпълнителен директор на управителния орган.

Президентът на FINA Хюсеин Ал-Мусалам съобщи, че организацията се опитва да защити правата на спортистите да участват в състезания, както и да защити честността на състезанието.

"FINA винаги ще приветства всеки спортист. Създаването на отворена категория ще означава, че всеки ще има възможност да се състезава на елитно ниво", съобщи Ал-Мусалам.

Международната федерация по плуване е вторият олимпийски орган, който наложи подобна забрана по научна основа.

По-рано съответните ограничения бяха въведени от Международния съвет по ръгби през 2020 г. Повечето други спортове изискват само ограничение на тестостерона, за да могат транс мъжете да се състезават в женската категория.

Новата политика на FINA относно интегрирането на половете ще влезе в сила на 20 юни 2022

  Сподели
203