Руснаци се опитали да попаднат в националните отбори на Казахстан


Н. Гавазов

  Руснаци се опитали да попаднат в националните отбори на Казахстан

Руски и беларуски спортисти устно се обърнаха към спортните организации на Казахстан с молба за приемане в националните отбори на тази страна след забраната за участие в международни състезания. Информацията е на Интерфакс, позоваващ се на свои източници от Министерство на културата и спорта на Казахстан

Министерството съобщава, че няма писмени заявления от спортисти от Русия и Беларус за смяна на гражданство и игра за националния отбор на Казахстан. Има обаче устни искания, които не се считат за "официални“.

В същото време от Министерството подчертаха, че "въпросът за записването на спортисти от гореспоменатите държави в националния отбор на Казахстан не се разглежда от Министерството на културата и спорта и няма да бъде разглеждане до края на агресията на Русия срещу Украйна“.

Към днешна дата спортисти от Русия и Беларус са отстранени от много международни състезания. Това е в резултат от агресията на Русия срещу Украйна, както и от подкрепата на спортисти от тези страни за военна инвазия на територията на съседна държава.

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах по-рано предупреди, че МОК следи изявленията и действията на руски спортисти и спортни служители. Спортистите ще бъдат наказани, ако подкрепят инвазията в Украйна. Предполага се, че поради тази причина Казахстан няма да приема молби за гражданство от руски и беларуски спортисти.

  Сподели
352