Бах обясни за отстраняването на руските спортисти


Н. Гавазов

Бах обясни за отстраняването на руските спортисти

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах обясни защо организацията препоръча на международните федерации да отстранят руските спортисти от международни състезания, след като Русия започна военната агресия в Украйна.

"Получихме въпроси и от двете страни. Защо реагирахме по този начин? Първият е грубо нарушаване на олимпийското примирие. Второ, това води до последствия, които са ключови за целия свят", заяви Бах.

Напомняме, че на 24 февруари армията на Руската федерация, по заповед на диктатора и военен престъпник Владимир Путин, вероломно и без никаква причина нахлу в суверенна Украйна в опит да спре европейското развитие на Киев и да върне страната в своята орбита. До момента агресорът търпи огромни загуби, провали се във всичките си тактически планове, а Русия се сблъска с безпрецедентни санкции от страна  на демократичните страни. Всичко това принуди руските нацисти да започнат целенасочено да убиват цивилни хора и да разрушават граждански обекти без военно значение, което се характеризира като престъпления срещу човечеството и геноцид, а за тях няма давност.

52