България U20 се класира за Европейското по волейбол


Н. Гавазов

България U20 се класира за Европейското по волейбол

Националният отбор на България за мъже под 20 години се класира за Европейското първенство 2022 в Италия. Момчетата на Мартин Стоев се наложиха над Нидерландия с 3:0 (27:25, 25:10, 28:26 ) в последния си мач от група F в столичната зала "Христо Ботев“. Двубоят се игра пред пълни трибуни и младите лъвове се радваха на солидна подкрепа.

България завърши с три победи от три мача, не загуби гейм и приключи като първенец в турнира, което дава директна квота за шампионата на Стария континент. Триумфът бе страхотен подарък за младия национал Ерик Стоев, който е рожденик и навършва 19 години. Цялото му семейство беше в залата. Баща му Мартин е треньор на тима, а останалите подкрепяха от трибуните.

Стартов състав на България: Стоил Палев, Георги Татаров, Ерик Стоев, Владимир Гърков, Борис Начев, Лазар Бучков, либеро – Георги Митов (Алекси Мицев, Венислав Антов, Виктор Бодуров, Борис Николов)

Големият залог и очакванията за победа пред родна публика си казаха думата и нашите стартираха с известно напрежение. Началото бе изключително равностойно, имаше обрати във водачеството с минимална преднина. След равенството 20:20, Нидерландия затрудни българското посрещане и се откъсна с две точки 22:20. Съперникът поведе с 24:22, но не успя да затвори гейма. В ключовите моменти волейболистите ни показаха характер и изравниха. При 25:25 селекционерът Мартин Стоев вкара в игра Виктор Бодуров за сервис. Рокада се оказа изключително успешна. Началният удар на Бодуров доведе до разсеяно посрещане в противника, а нашите отбелязаха две поредни точки, като завършиха успешно гейма с пайп за 1:0.

Спечелването на първата част бе ключово. Нашите се отърсиха от напрежението и показаха пълния си блясък и възможности. Сервисът потръгна и във втората част националите тръгнаха мощно с 6:0. Подемът продължи и те буквално сразиха съперника, като го оставиха на едва 10 точки.

Нидерландците не се отказаха да се борят, като отново показаха добри изяви в третата част, а играта тръгна точка за точка. Въпреки атаките на противника тимът ни не допусна изненади. В най-важния моментг, след 24:24, България запази концентрация, отново наложи волята си и се поздрави с крайния успех в три гейма.

  Сподели
305