Ф-1 разтрогна за Гран при на Русия, агресорът повече няма да е домакин на състезания


Н. Гавазов

Ф-1 разтрогна за Гран при на Русия, агресорът повече няма да е домакин на състезания

Формула 1 обяви за прекратяване на договора за Гран при на Русия. Така руската сцена, която преди това беше изключена от календара за сезон 2022 г., няма да се върне на Световното първенство през 2023 г. и след това.

"Формула 1 може да потвърди, че е прекратила договора с организатора на Гран При на Русия. Това означава, че в бъдеще Русия повече няма да бъде домакин на състезанието“, се казва в кратко изявление от Формула 1.

През 2022 г. Гран при на Русия във Формула 1 трябваше да се проведе за последен път на Сочи Автодром, преди да се премести на новата писта Igora Drive в Ленинградска област. Настоящият договор между промоутъра Росгонка и Формула 1 бе валиден до края на 2025 г.

Гран при на Русия се провежда от 2014 г. Всички състезания се проведоха на пистата в Сочи и бяха спечелени от "Мерцедес".

Напомняме, че рано сутринта на 24 февруари Русия, по заповед на своя диктатор Владимир Путин, изстреля ракетен огън по украински градове, а след това започна мащабна война срещу Украйна, което предизвика вълна на недоволство по целия свят и доведе до налагане на тежки санкции върху Русия и Кремъл. През последните дни агресорите, в безпомощността си да подчинят гордия и свободолюбив украински народ, започнаха да обстрелват жилищни сгради, обществен транспорт, включително и линейки, детски градини, болници и училища. Руската армия дори посегна на мемориалния комплекс в памет на жертвите на Холокоста "Бабий Яр" в Киев. Всички тези действия са престъпления срещу човечеството и Международният съд в Хага започна разследване на действията на руските окупатори в Украйна.

От вчера руската армия се опитва да предизвика хуманитарна катастрофа в Мариопул, спирайки електричеството и водоснабдяването в града и обстрелвайки ремонтните бригади.

В същото време руската държава продължава да заблуждава населението си относно агресията срещу Украйна. В Русия бяха спрени десетки радио-телевизионни канала и сайтове, които отказват да следват официалната линия по разпространяване на фейкове. Арестуват се и се преследват хора, които протестират срещу войната, а по летищата започнаха проверки и разпити на лицата от мъжки пол.

Според източници на FUTBOL TV, Русия възнамерява да въведе военно положение в страната си на 4 март, което предполага установяване на комендантски част, забрана на свободните пътувания, увеличаване на тежестта на различните наказания и вероятно провеждане на частична мобилизация.

  Сподели
330