Параолимпийците от Беларус и Русия няма да участват в Игрите


Н. Гавазов

 Параолимпийците от Беларус и Русия няма да участват в Игрите

Спортистите от Русия и Беларус получиха забрана да се състезават на предстоящите Параолимпийски игри в Пекин ден след като първоначално бе обявено, че ще могат да участват, но под неутрален флаг. Така Международният параолимпийски комитет (МПК) отговори на участието на двете държава в агресията срещу Украйна.

Президентът на МПК Андрю Парсънс преди ден заяви, че съчувства на украинския народ, но действията му са продиктувани от правилата на организацията и страха от съдебни действия. Той каза почти обратното, обявявайки отмяната. "В последните 12 часа, огромен брой членове се свързаха с нас. Заявиха ни, че ако не преосмислим решението, е вероятно да има тежки последици", коментира Парсънс. "Ясно е, че бързо ескалиращата ситуация ни поставя в уникална и невъзможна позиция толкова близо до старта на Игрите", добави Парсънс.

Зимните параолимпийските игри започват в петък и ще продължат до 13 март.

Напомняме, че рано сутринта на 24 февруари Русия, по заповед на своя диктатор Владимир Путин, изстреля ракетен огън по украински градове, а след това започна мащабна война срещу Украйна, което предизвика вълна на недоволство по целия свят и доведе до налагане на тежки санкции върху Русия и Кремъл. През последните дни агресорите, в безпомощността си да подчинят гордия и свободолюбив украински народ, започнаха да обстрелват жилищни сгради, обществен транспорт, включително и линейки, детски градини, болници и училища. Руската армия дори посегна на мемориалния комплекс в памет на жертвите на Холокоста "Бабий Яр" в Киев. Всички тези действия са престъпления срещу човечеството и Международният съд в Хага започна разследване на действията на руските окупатори в Украйна.

От вчера руската армия се опитва да предизвика хуманитарна катастрофа в Мариопул, спирайки електричеството и водоснабдяването в града и обстрелвайки ремонтните бригади.

В същото време руската държава продължава да заблуждава населението си относно агресията срещу Украйна. В Русия бяха спрени десетки радио-телевизионни канала и сайтове, които отказват да следват официалната линия по разпространяване на фейкове. Арестуват се хора, които протестират срещу войната, а по летищата започнаха проверки и разпити на лицата от мъжки пол.

Според източници на FUTBOL TV, Русия възнамерява да въведе военно положение в страната си на 4 март, което предполага установяване на комендантски част, забрана на свободните пътувания, увеличаване на тежестта на различните наказания и вероятно провеждане на частична мобилизация.

  Сподели
328