Блохин: Путин затваря наследството на света


Н. Гавазов

Блохин: Путин затваря наследството на света

Легендарният украински футболист и носител на "Златната топка" Олег Блохин призова властите на Русия и Беларус да изтеглят войските си и да спрат войната срещу Украйна.

"Аз, Олег Блохин, призовавам всички, от които зависи, преди всичко военното командване на Русия и Беларус, незабавно да спрат обстрела на градовете на Украйна и да изтеглят войските си. Вие се биете не само с войниците на Украйна, но и с цивилното население. Това е неприемливо. Това е престъпление.

В Украйна бяха бомбардирани градове и села. Аз съм родом от Киев, моят роден град не е виждал такава агресия от Втората световна война. Унищожени са Киев, Харков, Чернигов, Херсон, Николаев, други градове и села.

Футболът, на който съм отдаден през целия си живот, продължава да търпи загуби от началото на окупацията на Крим, Донецк и Луганск. Националните отбори напълно спряха тренировки. Всички спортни събития са прекратени. Спортистите вместо да спортуват са принудени да защитават родината си.

Световните футболни и спортни федерации осъдиха вашите действия, отстранявайки националните отбори на Руската федерация и Република Беларус от участие в международни турнири. Вие затваряте наследството на света. И затваряте света за руснаци и беларуси. Опомнете се. Изтеглете войските. Спрете тази война. Моля се за нашата Украйна“, написа Олег Блохин на страницата си в Instagram.

Напомняме, че рано сутринта на 24 февруари Русия, по заповед на своя диктатор Владимир Путин, изстреля ракетен огън по украинските градове, а след това започна мащабна война срещу Украйна, което предизвика вълна на недоволство по целия свят и доведе до налагане на тежки санкции върху Русия и Кремъл. През последните дни агресорите, в безпомощността си да подчинят гордия и свободолюбив украински народ, започнаха да обстрелват жилищни сгради, обществен транспорт, включително и линейки, детски градини, болници и училища. Руската армия дори посегна на мемориалния комплекс в памет на жертвите на Холокоста "Бабий Яр" в Киев. Всички тези действия са престъпления срещу човечеството и на 7 март ще бъдат разгледани от Международния съд в Хага.

От вчера руската армия се опитва да предизвика хуманитарна катастрофа в Мариопул, спирайки електричеството и водоснабдяването в града и обстрелвайки ремонтните бригади.

В същото време руската държава продължава да заблуждава населението си относно агресията срещу Украйна. В Русия бяха спрени десетки радио-телевизионни канала и сайтове, които отказват да следват официалната линия по разпространяване на фейкове. Арестуват се хора, които протестират срещу войната, а по летищата започнаха проверки и разпити на лицата от мъжки пол.

Според източници на FUTBOL TV, Русия възнамерява да въведе военно положение в страната си на 4 март, което предполага установяване на комендантски част, забрана на свободните пътувания, увеличаване на тежестта на различните наказания и вероятно провеждане на частична мобилизация.

  Сподели
560