Каспаров: Путин атакува не само Украйна


Н. Гавазов

Каспаров: Путин атакува не само Украйна

Световният шампион по шах и опозиционен политик Гари Каспаров говори в ефира на Настоящее време защо много европейски и американски политици пренебрегнаха какво точно е говорил Владимир Путин и неговите претенции на територията на бившия СССР.

"Нападайки Украйна, Путин атакува не само Украйна. Всъщност това е послание към целия свят, че той може да прави каквото си иска. Преди това военните се опитваха поне да играят ролята на "освободители", неумело, но се опитваха. Но сега той е бесен, Путин явно е дал командата за изравняване на Украйна със земята. Ако Путин не бъде спрян сега, украинската война ще ескалира в европейска война.

Трябва да вярваме на думите на диктаторите, когато казват, че разпадането на Съветския съюз е най-голямата геополитическа катастрофа на 20-ти век, когато Путин преди 15 години обяви целта си да създаде така наречените сфери на влияние. Всъщност той декларира претенциите си не само към бившия СССР, но и към Източна Европа. В продължение на двадесет години американски и европейски политици смятаха, че могат да правят бизнес с Путин, така че пренебрегнаха тези предупреждения и сега виждаме резултата от тази наивност", заяви Каспаров.

Напомняме, че рано сутринта на 24 февруари Русия изстреля ракетен огън по украинските градове, а след това започна мащабна война срещу Украйна, което предизвика вълна на недоволство по целия свят и доведе до налагане на тежки санкции върху Русия и Кремъл. Към момента агресорът търпи огромни загуби, не е овладял нито един голям град в Украйна, личният състав е деморализиран, а голяма част от войсковите части са без храна и гориво. Също така снощи стана известно, че прокурорът от Международния наказателен съд в Хага Карим Хан е започнал проверка на руската агресия в Украйна, след като стана известно, че агресорите целенасочено са започнали да обстрелват жилищни сгради, училища, детски градини и дори обществен транспорт с мирни жители в превозните средства.  

Освен това, според различни източници, очаква се създаването на специален международен съд за военните престъпления на военно-политическото ръководство на Руската федерация в Украйна - по подобие на процеса в Нюрнберг срещу нацистите след края на Втората световна война.

Напомняме, че в късния следобед руските агресори обстрелваха телевизионната кула в Киев, под която се намира мемориалът в памет на жертвите от Холокоста "Бабий Яр". Убити са петима служители на кулата.

  Сподели
601