Санкциите срещу агресора продължават: FIBA изключи Русия


Н. Гавазов

Санкциите срещу агресора продължават: FIBA изключи Русия

Международната баскетболна федерация (FIBA) отстрани всички руски отбори и клубове от състезания под нейна егида. Ограниченията важат и за женски и юношески отбори, представители на баскетбола 3х3 и съдии от Русия. Причината е войната, която Русия отприщи срещу Украйна.

Отборите на страната-агресор ще  пропуснат поне квалификационните мачове от Световната купа за мъже и жени, както и от Европейското първенство за мъже.

Напомняме, че рано сутринта на 24 февруари Русия изстреля ракетен огън по украинските градове, а след това започна мащабна война срещу Украйна, което предизвика вълна на недоволство по целия свят и доведе до налагане на тежки санкции върху Русия и Кремъл. Към момента агресорът търпи огромни загуби, не е овладял нито един голям град в Украйна, личният състав е деморализиран, а голяма част от войсковите части са без храна и гориво. Също така снощи стана известно, че прокурорът от Международния наказателен съд в Хага Карим Хан е започнал проверка на руската агресия в Украйна, след като стана известно, че агресорите целенасочено са започнали да обстрелват жилищни сгради, училища, детски градини и дори обществен транспорт с мирни жители в превозните средства.  

Освен това, според различни източници, очаква се създаването на специален международен съд за военните престъпления на военно-политическото ръководство на Руската федерация в Украйна - по подобие на процеса в Нюрнберг срещу нацистите след края на Втората световна война.

Както е известно,  в късния следобед руските агресори обстрелваха телевизионната кула в Киев, под която се намира мемориалът в памет на жертвите от Холокоста "Бабий Яр". Убити са петима служители на кулата.

  Сподели
263