Джокович: Австралийците се опасяваха, че мога да предизвикам брожения


Н. Гавазов

Джокович: Австралийците се опасяваха, че мога да предизвикам брожения

Сръбският тенисист Новак Джокович даде първото си интервю след сагата, свързана с депортирането му от Австралия преди началото на първия турнир от Големия шлем за сезона, в което подчерта твърдостта на позицията си.

"Готов съм да жертвам Шлемове и Купи в името на моите принципи. Мога да си позволя да платя тази цена. Не съм против ваксинацията, но се застъпвам за свободата да решавате какво да правите с тялото си.

Надявам се, че изискванията към спортистите ще бъдат променени. Бих искал да играя още много години, но в името на убежденията си съм готов да се откажа от спортните амбиции. Тялото ми е по-важно от всяка титла. За мен вътрешната хармония е по-важна от конкуренцията.

Отворен съм за възможни ваксинации в бъдеще, тъй като търся начини за прекратяване на пандемията възможно най-скоро. През декември се разболях от коронавирус. Много строиха теории за мен и ме обиждаха, но covid не е удобство или радост. Милиони хора по света страдат от това. Приемам болестта сериозно.

Казано направо: никога по никакъв начин не съм се опитвал да фалшифицирам тест или да мамя с него.

Бях много тъжен и разочарован от начина, по който приключи всичко за мен в Австралия. Не бе лесно. Абсолютно, грешката в декларацията на визата не бе направена умишлено. Бе приета и потвърдена от Федералния съд и самия министър в Имиграционното министерство на Австралия. Така че, всъщност, това, което хората вероятно не знаят, е, че аз не бях депортиран от Австралия на база, че не съм ваксиниран или че съм нарушил правила, или че съм направил грешка в декларацията на визата ми. Всичко това всъщност беше одобрено и валидирано от Федералния съд на Австралия и министъра на имиграцията. Причината, поради която бях депортиран от Австралия, бе, защото имиграционният министър използва своите правомощия да анулира визата ми на база възприятието си, че мога да предизвикам някакви антиваксърски брожения в страната или в града, с които аз съм категоричен несъгласен“, заяви Джокович.

  Сподели
198