CAS решава за Валиева след процедурните хватки на руснаците


Н. Гавазов

 CAS решава за Валиева след процедурните хватки на руснаците

Пресслужбата на международната агенция за допинг тестове (ITA) обяви за положителната проба на 15-годишната руска фигуристка Камила Валиева, което поставя под въпрос продължаването на участието й на Олимпийските игри в Пекин.

Съмнителната проба е взета на 25 декември по време на първенството на Русия по фигурно пързаляне в Санкт Петербург. Резултатът е установен от акредитирана от Световната антидопингова агенция (УАДА) руска лаборатория, намираща се в Швеция на 8 февруари, която обявява, че  е открито веществото триметазидин, след което Валиева е била временно отстранена от всякакви спортни турнири.

Интересното е, че Валиева е оспорила временното си отстраняване на 9 февруари, а руските органи още същия ден свалят забраната, което е необичайно бързо и поражда съмнения за процедурни хватки, които помагат на фигуристката.

От МОК обаче смятат да обжалват това решение, като делото ще се гледа от състав на Спортния арбитражен съд (CAS). Решение се очаква до 15 февруари, когато е следващото участие на Валиева в индивидуалната надпревара.

След решението може да се стигне до преразглеждане на резултатите и класирането в отборната надпревара по фигурно пързаляне, спечелена от фигуристите на Руския олимпийски комитет.

  Сподели
525