Навратилова разкритикува организаторите на Australian Open


Н. Гавазов

 Навратилова разкритикува организаторите на Australian Open

Бившата тенисистка Мартина Навратилова разкритикува организаторите на Australian Open, които забраниха на феновете да носят фланелки на трибуните в подкрепа на китайската тенисистка Пън Шуай. По-рано стана известно, че охранителният екип на Australian Open е извикал полиция заради фланелки с образа на Пън Шуай. На фланелките на правозащитниците освен образа на спортистката пишеше: "Освободете Пън Шуай“. Полицията иззе и транспарант в подкрепа на Шуай.

"Мисля, че това е много страхлива позиция. Те грешат. Тук няма политически демонстрации, това е демонстрация в защита на човешките права. Те позволяват на Китай да диктува волята си на турнир от Големия шлем. Това е много слаба позиция“, заяви Навратилова.

Шуай спря да общува, след като заяви в социалните мрежи, че е била тормозена от бившия китайски вицепремиер Джан Гаоли. Мълчанието продължи повече от седмица и половина. На 17 ноември Пън изпрати писмо, в което опроверга собствените си думи до ръководството на WTA. Обществеността бе скептична относно автентичността на твърдението на Шуай. По-късно WTA изтегли бизнеса си от Китай. МОК е единствената организация, която поддържа връзка с Шуай, откакто тя изчезна.

По-късно тенисистката каза, че е била неразбрана, когато заговори за тормоз от страна на бившия вицепремиер на страната Джан Гаоли.

  Сподели
279