Кантер: Вижте какво направи Китай с Пън Шуай


Н. Гавазов

 Кантер: Вижте какво направи Китай с Пън Шуай

Центърът на Бостън Селтикс Енес Кантер призова спортистите да бойкотират Олимпийските игри в Пекин през 2022 г.

"Докато говорим сега, се случва геноцид. Важно е спортистите да използват всяка възможност като платформа за защита на невинни хора по света, които не могат да се грижат за правата си.

В крайна сметка има толкова много спортисти, актьори, певци, рапъри или просто хора, които имат такава платформа, но се страхуват да кажат и дума, защото се занимават с бизнес, в който има много пари. Очевидно Китай плаща за всичко това, поради което се страхуват да кажат каквото и да било.

Срещнах се с много спортисти и разговарях с тях за това. Първата тема, която винаги повдигам в такива случаи, е "Вижте какво направи Китай с Пън Шуай. Готови ли сме да им доверим нашите играчи?". Сигурен съм, че всеки спортист трябва да реши и накрая да каже: "Не мога да участвам в игра, свързана с геноцид, където се нарушават правата на човека, където хората са измъчвани и изнасилвани в концентрационни лагери".

Все още имам надежда. Казах на олимпийците, че всички златни медали, които могат да спечелят, не са по-важни от морала, принципите и ценностите. Трябва да отстояваме правилните неща“, съобщи  Кантер в подкаста The Sports Desk на BBC.

  Сподели
451