WTA спира турнирите в Китай


Н. Гавазов

WTA спира турнирите в Китай

Президентът на Женската тенис асоциация (WTA) Стив Саймън съобщи, че е решено временно да се преустанови провеждането на турнири в Китай и Хонконг. Причината за това е ситуацията около бившата водачка в световната ранглиста Шуай Пън.

"Ако представители на властите там могат да сподавят гласа и заметат под килима обвинения в сексуално насилие, то основата на WTA – равенство за жените, значително ще пострада. Не мога да допусна това да се случи с нашата организация и нейните участнички.

В резултат на това с пълната подкрепа на Съвета на директорите обявявам незабавно преустановяване на всички турнири в Китай, включително и Хонконг. Не бих посмял да моля нашите тенисистки да участват там, където Шуай Пън няма възможност свободно да изразява своите мисли и, както изглежда, е била принудена да оттегли обвиненията си.

… За момента Китай не прави тези стъпки, за които помолихме ние и затова не можем да рискуваме да изпратим там нашите тенисисти и служители на турнири през следващата година. Ръководството на Китай не остави избор на WTA. Все пак запазвам надежда, че нашите призиви ще бъдат чути и властите в Китай ще предприемат мерки“, съобщи Саймън.

  Сподели
349