Global Athlete излезе с изявление към МОК за Пен Шуай


Н. Гавазов

Global Athlete излезе с изявление към МОК за Пен Шуай

Организацията Global Athlete отговори на видеоразговора на президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах с китайската тенисистка Пен Шуай, която временно изчезна, след като обяви в социалните си мрежи за тормоз от бившия вицепремиер на Китай Джан Гаоли.

"МОК демонстрира пълно пренебрежение към твърденията за сексуално посегателство и злоупотреба срещу спортисти. Безразсъдният подход към изчезването на Пен Шуай и отказ да спомене сериозните й обвинения в сексуално посегателство, президентът на МОК Томас Бах и комисията на спортистите на МОК показват отвратително безразличие към сексуалното посегателство и благополучието на жените спортисти.

Радваме се, че Пен Шуай е жива, но потвърждението на МОК за обаждането до тенис звездата не гарантира нейната безопасност или благополучие. Съобщението на МОК за пресата е вреден опит да се успокоят както загрижените спортисти, така и китайските власти. В съобщението им се отбелязва, че Пен никога не е съобщавала за сексуално насилие и не е изчезвала повече от две седмици. Тези изявления правят МОК съучастник в злонамерената пропаганда на китайските власти и липсата на загриженост за основните човешки права и правосъдие. Бах покани Пенг на вечеря, вместо да гарантира нейната безопасност и по този начин само се присмя на тази сериозна ситуация, която, за съжаление е твърде позната на много спортисти.

Подкрепяме нашето изявление от 19 ноември 2021 г. и призоваваме МОК незабавно да спре дейността на Китайския олимпийски комитет, докато на Пен Шуай не бъде разрешено безопасното напускане на  Китай и не бъде извършено пълно и прозрачно разследване на нейните твърдения за сексуално насилие.

Днешните действия на МОК за пореден път демонстрират, че организацията проваля спортисти, подкрепя насилствени авторитарни режими и игнорира правата на човека. Спортистите и международната политическа общност трябва да държат МОК отговорен за своите действия“, се казва в изявление на организацията.

  Сподели
201