Дудова спечели световна титла


Н. Гавазов

Дудова спечели световна титла

Биляна Дудова спечели първа световна титла по борба, след като победи с 6:4 точки японката Акие Ханаи във финала на кат. 59 кг на Световното първенство в Осло.

Срещата започна отлично за Биляна, като изпълни добре хвърляне за четири точки в първата част. Последва опит за още едно действие за четири, но при изпълнението японката контраатакува. В крайна сметка след видео контестация съдиите дадоха по две точки и за двете. През втората част Дудова се защитаваше брилянтно и на два пъти успя да се измъкне от опасни атаки на японката. Едва в края на схватката Ханаи успя да вземе две точки, но атаката в последните секунди бе парирана успешно от 24-годишната българка.

Медалът е и първи за българите досега на шампионата.

По-рано днес трима наши състезатели в класическата борба отпаднаха. В кат. 72 кг Дейвид Димитров загуби на осминафиналите с 0:8 т. от Криступас Слейва (Литва).

При 77-килограмовите Айк Мнацканян отстъпи още в първата си схватка - 1:6 т. срещу иранеца Мохамадали Гераи.

В кат 82 кг Тарек Абделслам победи Игор Петришин (Израел) с 5:2 т., после загуби от Педжман Пощам с 2:7, но иранецът не стигна финала и така нашият национал не стигна до репешажите за бронза.

83