Откриха манипулации в турнира по бокс на Игрите през 2016 г.


Н. Гавазов

Откриха манипулации в турнира по бокс на Игрите през 2016 г.

Разследване на независима комисия, водено от Ричард Макларън, потвърди, че съдиите от боксьорския турнир на Игрите през 2016 г. са манипулирали резултати от двубоите.

"Професор Макларън и неговият екип установиха система за манипулиране на резултатите от битките на турнира по бокс в Рио 2016. Решен съм да осигуря на боксьорите честен бой. Тази решителност се демонстрира от ясния ангажимент на AIBA за разкриване на истината.

Сега трябва внимателно да проучим доклада и да видим какви стъпки трябва да се предприемат, за да се гарантира справедливостта.

AIBA нае професор Макларън, защото нямаме какво да крием. Ще работим, за да включим всички полезни насоки, които са направени. Ще се консултираме и с адвокат относно евентуални действия срещу лица, осъдени за участие във всякакви манипулации", заяви президентът на организацията Умар Кремлев за пресслужбата на Международната боксова асоциация.

Според изтекла информация в медиите, поне десет битки от боксовия турнир на Игрите през 2016 година са били манипулирани, като конкретно бе посочена само една среща, тази в четвъртфиналите в категория до 56 кг между руснака Владимир Никитин и ирландеца Майкъл Конлан. Руснакът победи с решение и впоследствие спечели бронза, което доведе до иницииране на разследването.

През май 2019 г. Международният олимпийски комитет лиши AIBA от статута на признаване.

Кремлев се занимава с аматьорски бокс като генерален секретар на Руската федерация по бокс през 2017 г., а след това се присъедини към Съвета на директорите на AIBA през 2018 г. и става президент през 2020 г.

  Сподели
221