Поискаха изключване на Беларус от всички спортни турнири


Н. Гавазов

Поискаха изключване на Беларус от всички спортни турнири

Европейският парламент призовава Съвета на Европейския съюз да изключи Беларус от международни спортни състезания.

Това се казва в проекторезолюцията, посветена на скандалната ситуация с отклоняването на самолета на Ryanair към  Минск.

Евродепутатите призоваха за нов пакет санкции срещу Беларус, който предвижда изключване на страната от международни спортни организации, включително Международния олимпийски комитет и спиране на участието на националните отбори на страната в Европейските и Световните първенства по всички спортове дисциплини, включително Олимпийските игри в Токио, както и всякакви международни клубни турнири и събития.

Документът има препоръчителен характер и не е задължителен за изпълнение.

По-рано Беларус вече загуби домакинството на Световното първенство по хокей на лед, Световното по петобой, както и Европейското отборно първенство по тенис на маса.

Напомняме, че на 23 май самолет на Ryanair по пътя си от Атина до Вилнюс бе принуден да кацне в Минск. На борда се намираше бившият главен редактор на най-големия опозиционен беларуски телеграмен канал NEXTA Роман Протасевич. Той беше задържан от силите за сигурност, което предизвика голям международен скандал.

  Сподели
232