CAS отстрани руски шампиони заради допинг


Н. Гавазов

 CAS отстрани руски шампиони заради допинг

Спортният арбитражен съд (CAS) се произнесе по делата на редица руски спортисти, включително златни  медалисти от Олимпийските игри.

CAS призна Наталия Антюх и Андрей Силнов за виновни за нарушаване на антидопинговите правила и ги наказа за четири години. Периодът на тяхната дисквалификация започва незабавно.

Антюх спечели злато на 400 метра с препятствия на Олимпийските игри в Лондон 2012. Силнов спечели злато в скока на височина на игрите в Пекин през 2008 г.

В допълнение към Антюх и Силнов, CAS отстрани Елена Соболева, сребърна медалистка на Световното първенство на 1500 метра на закрито през 2006 г., за осем години, като отмени резултатите и за 2011-16. Съдът не посочи причините за присъдата по делото Соболева.

Оксана Кондратева, сребърната медалистка от Универсиадата през 2013 г., получи четиригодишна забрана.

В същото време CAS намали дисквалификациите на четирима руски състезатели, включително състезателите по скокове на височина Иван Ухов и Светлана Школина. Четиригодишните им забрани бяха намалени на две години и девет месеца. Ухова и Школина няма да могат да участват на Олимпиадата през 2020 г. в Токио.

  Сподели
245