IBU направи промени в правилата за Световната купа


Н. Гавазов

IBU направи промени в правилата за Световната купа

Международният съюз по биатлон (IBU) направи промени в правилата на Световната купа преди предстоящия сезон.

През новия сезон ще се използва синя фланелка. Той ще се носи от най-добрите биатлонисти и биатлонистки, които са под 25 години към  31 декември. Също така, новата награда IBU Under 25 ще замени наградата "Новобранец на годината“.

Критериите за подбор също се променят: поради късния старт на купата IBU, всяка национална федерация ще може да заяви по двама състезатели, които не са изпълнили всички необходими изисквания за квалификация за купата IBU.

В същото време от личните резултати ще се приспадат четирите най-лоши, а не два.  Правилото може да се промени в зависимост от общия брой състезания - например, ако те са отменени поради пандемията на COVID-19.

Друга важна промяна е премахването на дисквалификациите за спортисти за избор на грешен стрелкови коридор  в състезанията, където тя не е избрана на случаен принцип и стрелба по чужда цел.

Що се отнася до супер спринта, IBU е установил стандартен 1,5-километров кръг за дисциплината и отказа  да използва резервни патрони в него.

Първият етап от новия сезон на Световната купа започва на 27 ноември в Контиолахти, Финландия. Там ще се проведе и вторият етап (старт - 30 ноември).

  Сподели
398