Доменикали ще оглави Ф-1 до края на годината


Н. Гавазов

Доменикали ще оглави Ф-1 до края на годината

Бившият директор на Ферари  Стефано Доменикали, ще поеме президентския пост на Формула 1 от Чейс Кери преди началото на следващия сезон. Новината не е изненадваща, тъй като още през август се появи информация, че Стефано ще поеме длъжността през февруари 2021 година. Сега става ясно, че 55-годишният италианец ще бъде назначен преди края на календарната година.

Формула 1 все още не е обявила новината официално, но отборите са били уведомени за решението във вторник.

Доменикали бе директор на Ферари във Формула 1 между 2008 и 2014 година, като от 1998-а изпълняваше длъжността спортен директор на Скудерията. След като напусна през април преди шест години, той стана вицепрезидент на Ауди, а от 2016 година изпълнява длъжността президент на дъщерната компания на Фолксваген - Ламборджини.

През всичките тези години Доменикали запази и поста си на директор на комисия в Международната автомобилна федерация (ФИА). Той бе инициатор на реконструкцията на Формула 2 и въвеждането на новата платформа Формула 3.

На върха Доменикали ще си сътрудничи с бившите колеги във Ферари - Жан Тод и Рос Браун. Тод действа като президент на ФИА от 2010 насам, но ще напусне след края на настоящия си мандат догодина. Браун пък стана директор във Формула 1 през 2017 с покупката от страна на Либърти Медия.

  Сподели
256